«Ύποπτα» συμπτώματα καρκίνου συχνά αγνοούνται από τους ασθενείς

2159956_b2Πολλοί ηλικιωμένοι αγνοούν ορισμένα σημάδια, όπως κάποια εξογκώματα και κάποιους πόνους, θεωρώντας τα φυσιολογικά σημάδια γήρατος, ενώ μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με μία έρευνα, σχεδόν το 50% των ατόμων που είχαν κάποιο πόνο ή παρατήρησαν κάποια ύποπτα σημάδια, τα προσπέρασαν και δεν πήγαν στο γιατρό.

Η ερευνητής Κατρίνα Γουιτάκερ, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «Οι περισσότεροι άνθρωποι με προειδοποιητικά συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο , υπάρχουν όμως και κάποιοι που τελικά διαγιγνώσκονται με την νόσο ή με κάποια άλλη ασθένεια με κοινά συμπτώματα». «Γι ‘αυτό είναι σημαντικό τα οποιαδήποτε πρώιμα συμπτώματα να ελέγχονται, προτού εξελιχθούν σε κάτι χειρότερο», προσέθεσε.

Οι ερευνητές έδωσαν μια λίστα με 17 συμπτώματα σε περίπου 1.724 ενήλικες και ερωτήθηκαν ποια από αυτά είχαν παρατηρήσει κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Δέκα από τα συμπτώματα αυτά, όπως ανεξήγητος πόνος, περίεργα εξογκώματα, αλλαγή χρώματος μιας ελιάς και απότομο χάσιμο βάρους, φάνηκε ότι εμφανίζονταν σε ασθενείς με καρκίνο. Πάνω από 900 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα από τα προειδοποιητικά αυτά σημάδια, ενώ μόλις το 59% είχε επισκεφθεί ένα γιατρό και μόνο 20 από αυτούς σκέφτηκαν τον καρκίνο ως πιθανή αιτία.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα CancerResearchUK, διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι «απορρίπτουν» ορισμένα συμπτώματά, θεωρώντας ότι προκαλούνται λιγότερο σοβαρές καταστάσεις όπως λοιμώξεις ή απλώς λόγω γήρατος. Ακόμη και μια αιμορραγία σε ένα σπίλο, που αποτελεί ένδειξη καρκίνου του δέρματος, θεωρήθηκε πιο ασήμαντη από ένα πονοκέφαλο.

«Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι και διστακτικοί σε ότι αφορά τον καρκίνο και οι περισσότεροι θεωρούν ότι ποτέ δεν θα συμβεί σε αυτούς», τόνισε η Δρ. Γουιτάκερ.

 News.gr