Ριζικές αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιταλίας

Σε ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προχωρά ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Βασικός του στόχος η εξοικονόμηση πόρων. Ο προϋπολογισμός του RAI ξεπερνά σήμερα τα τρία δισ.

Στην προσπάθειά του αυτή μάλιστα ο ιταλός πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξη του κόμματός του. Όπως υπογραμμίζει και ο βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σαλβατόρε Μαρτζόττα: «Η μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, το ζητάμε εδώ και 30 χρόνια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ιταλία δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, εάν δεν μεταρρυθμιστεί ο RAI».

12.000 υπάλληλοι – τρία δισ. ο προϋπολογισμός

Ο όμιλος RAI ιδρύθηκε το 1954. Σήμερα προσφέρει 19 τηλεοπτικά και 10 ραδιοφωνικά κανάλια ενώ απασχολεί περίπου 12.000 υπαλλήλους, οι 1.900 εξ΄ αυτών είναι δημοσιογράφοι. Με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα τρία δισ. ετησίως, ο κρατικός όμιλος σημειώνει σήμερα απώλειες της τάξης των 245 εκατομμυρίων ευρώ.

Κύρια πηγή χρηματοδότησης είναι το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο ανέρχεται στα 114 ευρώ ετησίως. Τα τέλη αντιστοιχούν στο 64% των συνολικών εσόδων, ενώ άλλο ένα 25% αφορά έσοδα από διαφημίσεις.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που επιβάλλουν την μεταρρύθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ιταλία. Βασικότερες επιδιώξεις του Ματέο Ρέντσι είναι να εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους, αλλά και να απαλλάξει τον RAI από την «πολιτική κηδεμονία» των τελευταίων δεκαετιών.

Πριν τις κυβερνήσεις του μεγιστάνα των ΜΜΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα μεγάλα κόμματα «μοιράζονταν» τα τρία σημαντικότερα κανάλια του RAI: το RAI1 υπόκεινταν στον έλεγχο των Χριστιανοδημοκρατών , το RAI2 ελέγχονταν από τους Σοσιαλιστές ενώ το RAI3 από τους Κομμουνιστές. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό του και τα τρία κανάλια.

Σημειώνεται ότι στην Ιταλία ο RAI υπάγεται στον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα επιχειρεί να αξιοποιήσει τώρα ο Ματέο Ρέντσι για να βάλει σε τάξη τον όμιλο.

Προς μερική ιδιωτικοποίηση;

Όπως λέει ο δημοφιλής δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης Μικέλε Σαντόρο: «Είναι σαφές ότι η πολιτική αυτή εκμετάλλευση του RAI θα πρέπει να καταργηθεί. Ο Ρέντσι όμως έχει κάτι ακόμη κατά νου: μια σταδιακή ιδιωτικοποίηση του RAI για να εξοικονομήσει πόρους. Πρόκειται για κάτι το οποίο απορρίπτω κατηγορηματικά».

Οι υπάλληλοι του RAI βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης εκφράζοντας φόβους ότι ενδεχόμενη, έστω μερική ιδιωτικοποίηση του ομίλου, θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Πολλοί δημοσιογράφοι του RAI βέβαια διαμαρτύρονται περισσότερο για τις σχεδιαζόμενες περικοπές των κατά γενική ομολογία παχυλών μισθών τους. Ο RAI διαθέτει σήμερα μερικές εκατοντάδες αρχισυντάκτες, οι ετήσιες απολαβές των οποίων φτάνουν τις 240.000 ευρώ.

Κώστας Συμεωνίδης (DLF)

Deutsche Welle