Σόιμπλε: “Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την τελευταία δόση, αλλά βρίσκεται στο σωστό δρόμο»

Βρυξέλλες
Προσερχόμενος στο Eurogroup που θα έχει στην κορυφή της ατζέντας του το ζήτημα της Αθήνας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα «χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την τελευταία δόση, αλλά βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Η Κομισιόν η ίδια, όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, «έχει πλήρη επίγνωση των αλλαγών που έχουν επιτευχθεί», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup απόφαση για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

«Προσβλέπουμε σε καλή συμφωνία, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της η Ελλάδα, να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να ισχυροποιηθεί η οικονομία» ανέφερε ο Π.Μοσκοβισί.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοικτό, όταν ρωτήθηκε σχετικά, το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση.

Η παράταση, είπε, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας πως η τρόικα θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Β.Σόιμπλε ανέφερε σχετικά με την Ελλάδα και την αναφορά της τρόικας πως «φαίνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά πιστεύω πως θα βρούμε έναν τρόπο».

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη, είναι ακόμη δύσκολο, αλλά συνολικά η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει πρόοδο» είπε. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ένας τρόπος» είπε, μιλώντας για «παράταση» και επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα «πρέπει να μείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, ο οποίες και είναι η αιτία των επιτυχιών των τελευταίων χρόνων».

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τεχνική παράταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες (ένα μήνα) όμως η Γερμανία -με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ- επιμένει σε τουλάχιστον εξάμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί έναντι τυχόν πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Όπως ξεκαθαρίζεται από όλες τις πλευρές, χωρίς συμφωνία τρόικας – κυβέρνησης για την 5η αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει τεχνική παράταση του προγράμματος και δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των δόσεων και τον καθορισμό της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «νέο πλαίσιο όρων» που θα επιτρέψει κάποια μέτρα που σήμερα στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας να μετατεθούν στο μέλλον.

Newsroom ΔΟΛ