Ισχυρισμοί Νταβούτογλου για “περίγραμμα συμφωνίας”

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
ΠΗΓΗ:OnAlert.gr

Ένα περίγραμμα συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα ενεργειακά στην Κύπρο προέβαλε σε δηλώσεις του  ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, προαναγγέλοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση για ”μία προσεγγιστική λύση (approximate solution) (που)υπάρχει στην ατζέντα”.

Η δήλωση έγινε στους Κιλιτς Κανάτ Μπουγρά και Υαχυά Μποστάν των εφημερίδων Daily Sabah και Sabah αντίστοιχα στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα. και την προβάλει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah με τον τίτλο: ”Turkey, Greece close to agreements on disputed issues, says PM”.

”Φτάσαμε στην Ελλάδα με 9 Υπουργούς και δεν υπήρχε κανένα ψυχολογικό εμπόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τα προγράμματα μεταφορών όπως η κατασκευή γέφυρας πάνω από την Καλλίπολη και τρένο υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη και την Θεσσαλονίκη”, δήλωσε και επεσήμανε ότι η Τουρκία γνώρισε ανάλογες δύσκολες στιγμές με την Ελλάδα, όταν το ΑΚΡ ανέβαλε την εξουσία, αλλά η πολιτική προοπτική ευθυγραμμίστηκε με τις απαιτήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης.  ”Θα συμβούλευα την Ελλάδα να εξετάσει σοβαρά ποιες είναι οι πολιτικές φυσιογνωμίες που μπορούν να προσφέρουν στο κοινό, αν επιθυμούν η Ελλάδα να γίνει μια δυνατή χώρα”, δήλωσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να αναπτύξουν μια κοινή φόρμουλα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών όσον αφορά το …μοίρασμα  των φυσικών πόρων του νησιού.

”Φυσικά αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορούν να ολοκληρωθούν σε μία συνάντηση, αλλά υπάρχει κοινή θέληση και από τις δύο πλευρές ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες προς μια θετική ατζέντα”, δήλωσε και επανέλαβε ότι η επίσκεψη ήταν αποτελεσματική.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία κάλεσε για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την ενοποίηση του νησιού και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί έπειτα από την ενοποίηση θα διαχειριστεί τις εργασίες έρευνας φυσικού αερίου. Επεσήμανε επίσης ότι σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην ενοποίηση του νησιού, θα μπορούσε να συσταθεί μια μικτή επιτροπή από την Τουρκία και την Ελλάδα η οποία θα επιβλέπει τις εργασίες γεώτρησης.

”Και οι δύο πλευρές κατάλαβαν ότι δεν μπορεί μόνο η μία πλευρά να διαχειρίζεται και να κάνει εργασίες γεώτρησης για την ανεύρεση φυσικών πόρων. Τώρα έχει παρουσιαστεί μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση για το πως θα διεξαχθούν αυτές οι μελέτες και Τουρκία και Ελλάδα έχουν την θέληση για συνεργασία. Μία προσεγγιστική λύση (approximate solution) υπάρχει στην ατζέντα αλλά δεν θα ήθελα προς το παρών να αναφερθώ παραπάνω. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση για αυτό το ζήτημα”, δήλωσε, όπως αναφέρει η Daily Sabah.