Reuters: Ο Σαμαράς είναι βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές

Με τίτλο «Την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη προεδρική ψηφοφορία–πολιτικό στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση» το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε τηλεγράφημά του, από την Αθήνα, αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την προεδρική εκλογή.

Το πρακτορείο εκτιμά ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να επισπεύσει την διαδικασία αποσκοπεί στον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρέμεται επί μήνες πάνω από τη χώρα.

Σημειώνει ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την εκλογή Προέδρου, με τον πρώτο γύρο να πραγματοποιείται στις 17 Δεκεμβρίου αντί στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να εκλέξει τον υποψήφιο της αρεσκείας του.

Σχετικά με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών από τους 300, που όπως επισημαίνει το πρακτορείο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ο πρωθυπουργός, το Ρόιτερς σχολιάζει ότι «αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόφαση να επισπευθεί η ψηφοφορία αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία διαθέτει 155 βουλευτές στο κοινοβούλιο, έχει αυξήσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει το επίπεδο υποστήριξης που χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσει».

«Η αίσθηση των αγορών ότι είναι ο πρωθυπουργός είναι σήμερα περισσότερο βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα» δήλωσε στο Ρόιτερς ο αναλυτής της εταιρείας Beta Securities, Τάκης Ζαμάνης.

«Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση έκανε τη σωστή κίνηση περιορίζοντας την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και προσθέτοντας ένα νέο στοιχείο στο δίλημμα, αν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν από αυτή την κυβέρνηση, ή αν θα υπάρξει το ρίσκο να γίνουν με μία άλλη κυβέρνηση με το ενδεχόμενο αυτές να μην ολοκληρωθούν ποτέ» σχολίασε από την πλευρά του στο πρακτορείο ο Κώστας Παναγόπουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco.
Πηγή: skai.gr