Πολωνία: Άνευ προηγουμένου οι ρωσικές στρατιωτικές δράσεις στη Βαλτική

Βαρσοβία, Πολωνία
Η Πολωνία κατήγγειλε την Πέμπτη ότι το επίπεδο των ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών δραστηριοτήτων στην Βαλτική έχει φτάσει σε «πρωτοφανές» επίπεδο.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας είπε ότι η ρωσική κινητικότητα παρατηρείται σε διεθνή ύδατα και σε διεθνή εναέριο χώρο και τόνισε ότι η Σουηδία είναι η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο.

Στρατιωτικά αεροπλάνα χωρών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και της Βρετανίας πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή, παρακολουθώντας τη δραστηριότητα των ρωσικών αεροσκαφών.

Ο Τoμζ Σιεμόνιακ είπε ότι στόχος της Ρωσίας δεν είναι να επιτεθεί, αλλά ελέγχει τις άμυνες του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι αυτό δεν βοηθά στο χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τεθεί ο πολωνικός στρατός σε κατάσταση συναγερμού.

Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία έχουν αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση.

Αυτή την εβδομάδα αρκετά περιστατικά σημειώθηκαν στην περιοχή:

  • Την Τρίτη ο νορβηγικός στρατός ανακοίνωσε ότι νορβηγικό στρατιωτικό αεροσκάφος «παραλίγο να συγκρουστεί» με ρωσικό μαχητικό που πετούσε βόρεια της Νορβηγίας.
  • Η φιλανδική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι σημειώνεται «ασυνήθιστα έντονη» ρωσική δραστηριότητα πάνω από τη Βαλτική και τον Κόλπο της Φινλανδίας.
  • Τη Δευτέρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μαχητικά της Συμμαχίας έχουν πραγματοποιήσει πολλές αναχαιτίσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Βαλτική.

Έρευνα της δεξαμενής σκέψης European Leadership Network αναφέρεται σε 40 περιστατικά τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσά τους και 11 «πιο επιθετικής ή ασυνήθιστα προκλητικής φύσης που επισείει μεγαλύτερο κίνδυνο κλιμάκωσης (της έντασης)», αναφέρει η έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η Σουηδία πραγματοποίησε μία τεράστια αναζήτηση για ένα ύποπτο ρωσικό υποβρύχιο στα νερά κοντά στη Στοκχόλμη. Ωστόσο, στη διάρκεια των ερευνών δεν βρέθηκε κανένα ίχνος υποβρυχίου.

Newsroom ΔΟΛ