Κουβέλης: Δεν είναι αποστάτης όποιος βουλευτής ψηφίσει Πρόεδρο

“Αν κάποιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υπερψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αυτονόητο πως δεν θα τον θεωρήσω ούτε αποστάτη, ούτε αργυρώνητο”, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης αλλάζοντας τα δεδομένα στην προεδρική εκλογή, καθώς αφήνει ελεύθερους τους βουλευτές να πράξουν όπως επιθυμούν.

Mιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βήματος τόνισε πως οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είναι δεσμευμένοι από τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων να καταψηφίσουν και στις τρεις ψηφοφορίες.

Σε ερώτηση για το αν η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει σε τυχόν εκλογές με κοινά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης απάντησε με τη φράση “όλα ανοικτά”.

Μάλιστα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: “Δεν ξέρω ποια νταούλια επιλέγει καθένας και σε ποιες αγορές και με ποια δεδομένα απευθύνεται. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ένα άλλο μοντέλο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και ένα διαφορετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η καλλιεργούμενη ένταση και πόλωση στην πολιτική ζωή, η κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και η παρέμβαση αξιωματούχων της Ε.Ε. στα εσωτερικά της χώρας δημιουργούν αναμφισβήτητα ένα περιβάλλον περιορισμού των δημοκρατικών λειτουργιών. Είναι, όμως, σαφές, κατά τη γνώμη μου, ότι μόνο η ομαλή διεξαγωγή των προβλεπομένων συνταγματικά διαδικασιών είναι εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα και συνέχεια του κράτους. Χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία, σύνεση και τήρηση στο ακέραιο όλων των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση. Η Δημοκρατία μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δυστυχώς βλέπω να τροφοδοτείται και να καλλιεργείται. Πέρα από το φραστικό περιεχόμενο των «νταουλιών» και των αγορών, υπάρχει η πολιτική ουσία. Σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο σχετικά με την παραμονή της ή μη στην Ευρωζώνη”.

Για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή είπε: “Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ομόφωνα η στάση των βουλευτών στην εκλογή ΠτΔ. Θα είναι σταθερή. Θα είναι αρνητική για την εκλογή Προέδρου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την τρίτη. Αυτό έχω και αυτό καταθέτω στην κουβέντα μας”, ενώ για τα περί «αποστασίας» όσων βουλευτών ψηφίσουν για Πρόεδρο τόνισε: “Μακριά από μένα, οι αφορισμοί περί αποστασίας, κουμπαράδων, αργυρωνήτων και όλα τα σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι βουλευτές και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπολογίζουν όλη την πολιτική κατάσταση. Αυτό που λέγεται «κρίσιμο μέγεθος για την παρούσα φάση της ελληνικής πολιτικής ζωής» και στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης αποφάσισαν ότι δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ. Καλό είναι λοιπόν ο τόπος να απομακρυνθεί από τις λογικές αποστασίας, αργυρώνητων, εξυπηρετούντων και όλα αυτά. Είναι προφανές ότι (εάν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο) δεν θα τον θεωρήσω αποστάτη, αργυρώνητο και στα σχετικά”.