Σαμαράς: “Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες” – Τσίπρας: “η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται”

Άκαρπη, όπως αναμένονταν, εξελίχθηκε η πρώτη  (προκαταρκτική) ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας.  Η μοναδική υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα (προτάθηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ)  έλαβε 160.

135 βουλευτές ψήφισαν “παρών”.  «Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος.

Την υποψηφιότητα του κ. Δήμα  ψήφισαν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές. Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

Έκπληξη το ¨παρών” του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Μελά, που τις προηγούμενες μέρες εφέρετο θετικός απέναντι στο πρόσωπο του κ. Δήμα. Πάντως ο ίδιος δήλωσε αργότερα ότι  στις επόμενες δύο ψηφοφορίες θα κινηθεί προς θετική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούντο τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι.

Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε πέντε μέρες.

ΣΑΜΑΡΑΣ

Ελπίζω οι βουλευτές να αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την πρώτη ψηφοφορία.

«Θέλω να συγχαρώ τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον Στ.Δήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία.

ΤΣΙΠΡΑΣ

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Εκπληξη ήταν και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν για την ψηφοφορία τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεκάδες ήταν οι ξένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν το γεγνός με απευθείας συνδέσεις.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που μεταφέρθηκαν από τον Κορυδαλλό στη Βουλή.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος ψήφισε παρών, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι: “Δεν αναπτύσσεται δυναμική και είναι φτωχό το… σκορ, σε σχέση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης”.

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: “Έχουμε μπροστά μας 12 μέρες και αν συνεχιστεί η πτώση στο χρηματιστήριο με τον ίδιο ρυθμό… ίσως κάποιοι το ξανασκεφτούν”.

ΔΕΝΔΙΑΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς κρίνει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε:

 

«Η έκβαση της ψηφοφορίας καταδεικνύει ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα ενέχει δυναμική. Υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πολιτικά μετριοπαθές και ώριμο και επιθυμεί να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα. Η εικόνα αυτή αναγνωρίζεται απόλυτα.

 

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι φωνές οι οποίες επιζητούν σταθερότητα και επικράτηση του πνεύματος του Συντάγματος, γίνονται ολοένα και εντονότερες.

 

Θεωρώ ότι αυτό θα διαφανεί στις επόμενες ψηφοφορίες. Εύχομαι οι συγκεκριμένες φωνές να μπορέσουν να ενσωματωθούν με τις δικές μας φωνές, οι οποίες επιζητούν την κυριαρχία της Δημοκρατίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Υπάρχει περιθώριο για πολιτικές κινήσεις και διακομματικές ζυμώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή. Ο στόχος αυτός, ωστόσο, απαιτεί πολιτική ομόνοια και σύμπνοια ως προς το εθνικό συμφέρον, δυο στοιχεία αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».