Η πρώτη μάχη για Πρόεδρο ή εκλογές

Μια κλιμάκωση που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι κατά την πρώτη, αποψινή ψηφοφορία στις επτά το απόγευμα, η κυβέρνηση υπολογίζει να εκδηλωθεί ένας αριθμός από 161 ως 167 βουλευτές υπέρ του “ναι” έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου των τουλάχιστον 170 βουλευτών στη δεύτερη ψηφοφορία.

Αυτό ως μέτρο πίεσης και δημιουργία κλίματος υπέρ της σταθερότητας και της αποφυγής εκλογών που θα μπορούσε να πείσει κάποιους βουλευτές τόσο από την ΚΟ των ΑΝΛΕ όσο και από εκείνη της ΔΗΜΑΡ και έτσι στην τρίτη και πλέον κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης του μήνα να επιτευχθεί ο αριθμός των 180.

– όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν 103 βουλευτές

– η ΧΑ έχει 18 βουλευτές εκ των οποίων 2 έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και πιθανότατα να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα, ενώ οι 16 εκ των οποίων οι 7 είναι προφυλακισμένοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης πιθανότατα να καταψηφίσουν

– από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές 9 αναμένεται με σχετική βεβαιότητα να καταψηφίσουν και συγκεκριμένα οι κ. Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Π. Μουτσινάς, Ρ. Μακρή, Χρ. Γιαταγάνα και Μ. Ιατρίδη.

Από την ΔΗΜΑΡ πάντως και από τους ΑΝΕΛ υπάρχουν 6 βουλευτές, 3 και 3, που ίσως στην τρίτη ψηφοφορία υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα. Πρόκειται για τους Ν. Τσούκαλη, Ν. Φουντά και Θ. Ψύρρα από την ΔΗΜΑΡ και ο Π. Χαϊκάλη, Ελ. Κουντουρά και Μ. Κόλλια από τους ΑΝΕΛ.

Να σημειωθεί ότι με βάση το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής και οι ΚΟ της αντιπολίτευσης μπορούν καταθέσουν σε οποιαδήποτε ψηφοφορία πρόταση για υποψήφιο ΠτΔ, ακόμη και η ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ενώ κατά τα διάρκεια της ψηφοφορίας οι βουλευτές που καταψηφίζουν δεν λένε ΟΧΙ αλλά ΠΑΡΩΝ.