Συνάντηση Τσίπρα με Προβόπουλο- Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες αν πάει η χώρα σε εκλογές

Συνάντηση με τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ζητήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η ανταπόκριση από τον προκάτοχο του Γ.Στουρνάρα στην κεντρική τράπεζα ήταν άμεση.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα που έκανε λόγο για πρόβλημα ρευστότητας, ενώ τοποθετήθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η διασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον πρώην διοικητή δεδομένου ότι η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη συζήτηση «ουσιαστική και εποικοδομητική» ενώ τόνισε ότι η εμπειρία του κ. Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι «ιδιαίτερα χρήσιμη».

«Η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών.

»Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

»Είτε για να ανταποδώσει στο πρωθυπουργό το διορισμό του στη θέση του διοικητή, πριν από λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

»Είτε γιατί κατά βάθος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ.

»Όποια κι αν είναι η αιτία της ανεύθυνης αυτής στάσης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή τη κατεύθυνση» ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, η συζήτηση 1,5 ώρας, στην οποία παρευρισκόταν και ο Γ.Δραγασάκης), γρήγορα περιεστράφη γύρω από την οικονομική κρίση και ολοκληρώθηκε με στοχευμένες προειδοποιήσεις εκ μέρους του κ. Προβόπουλου.

Μία από αυτές ήταν ότι όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, δεν θα έχει πολύ χρόνο, τα περιθώρια θα είναι ασφυκτικά για διαπραγμάτευση και θα πρέπει να έχει και στο μυαλό της τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα της περίπτωσης της Κύπρου. Κάτι που δεν πρέπει να συμβεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που πρώην κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να υπάρξει καλή προετοιμασία από τώρα και συγκεκριμενοποίηση των στόχων που επιδιώκουν τα κόμματα εξουσίας από τους δανειστές μας.

Επιπλέον επεσήμανε στους κ.κ. Τσίπρα και Δραγασάκη ότι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις που κάνουν στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, να μην λέγονται πράγματα ακραία, τα οποία είναι φυσικό να προκαλούν κρίση στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Θα πρέπει κυρίως αντί να αναλώνονται σε ακραίες δηλώσεις να επιχειρήσουν ώστε να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για το πώς τα κόμματα εξουσίας θα αντιμετωπίσουν μείζονα θέματα την επομένη εκλογών, διότι χρόνος δεν πρόκειται να τους δοθεί.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Δραγασάκης ρώτησαν τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη πώς αντιμετώπισε η Τράπεζα της Ελλάδος την οικονομική κρίση που άρχισε το 2009 και αυτός τους περιέγραψε, και μάλιστα με λεπτομέρειες, πως διαχειρίστηκε την κρίση με επιτυχία για έξι ολόκληρα χρόνια σε δύσκολες περιόδους όπως κατά την διάρκεια της αναγγελίας του δημοψηφίσματος του Γ.Παπανδρέου, τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου, τη συζήτηση του περίφημου δημοσιονομικού νομοσχεδίου στη Βουλή της κυπριακής κρίσης και πώς υλοποίησε την χρηματοαερομεταφορά (σε δύο περιπτώσεις).

Τους είπε ωστόσο ότι τη μεταφορά χρημάτων με αεροπλάνα την είχε προετοιμάσει πριν από την κρίση, καθ’ ότι στη διάρκεια της κρίσης κανένας δεν θα δεχόταν να συναινέσει στη μεταφορά χρημάτων στην Ελλάδα.

Περιέγραψε πώς εφοδίασε τα ΑΤΜ με χαρτονομίσματα, χωρίς να γίνει αντιληπτό η έλλειψη ρευστότητας. Εν συνεχεία οι κ.κ. Τσίπρας και Δραγασάκης ρώτησαν ποιο είναι το οπλοστάσιο μίας κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης ώστε «εάν έρθει το κακό» να εξακολουθήσει η παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι από την αρχή του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 υπήρξε απώλεια καταθέσεων 87 δισ. ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2012 επανέκαμψαν περίπου 15 δισ. ευρώ. Αρα η συνολική απώλεια ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.

Ρώτησαν επίσης εάν υπάρχει αυτή την περίοδο εκροή χρημάτων στο εξωτερικό, πλην όμως ο κ. Προβόπουλος δεν είχε στοιχεία. Είχε όμως πληροφορίες από τις τράπεζες λέγοντάς τους ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι υπάρχουν εκροές. Αυτό όμως, όπως ειπώθηκε, βεβαίως μπορεί να αλλάξει εάν, για παράδειγμα, οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα (που οι δύο πλευρές δεν θέλησαν να αποκαλύψουν) αλλά, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται υπήρξε συζήτηση και για την Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Το κύριο όμως θέμα της πρόσκλησης του κ. Προβόπουλου στο γραφείο του κ. Τσίπρα ήταν ο κ. Στουρνάρας και οι δηλώσεις που είχε κάνει πριν από ένα 24ωρο. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλησε να εκφράσει καμία γνώμη ή άποψη, πλην όμως οι κ.κ.Τσίπρας και Δραγασάκης εξέφρασαν την άποψη ότι ο κ. Στουρνάρας ξεπέρασε τα εσκαμμένα, συμπλέοντας με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει φόβο και τρόμο για τις εκλογές. Είχαν, όπως είπαν, τον φόβο μήπως οι δηλώσεις Στουρνάρα προκαλέσουν τη λεγόμενη «αυτοπροκαλούμενη προφητεία».

Newsroom ΔΟΛ