Χαϊκάλης: Πρώην σύμβουλος του Καμμένου προσπάθησε να με δωροδοκήσει

Αθήνα

Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν πλάκα, όταν κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά δεν σκέφτηκα στιγμή να ενδώσω, η αλήθεια πρέπει να λάμψει, δήλωσε ο Παύλος Χαϊκάλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για την καταγγελία ότι προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν με 2-3 εκατομμύρια ευρώ για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο άνθρωπος που προσπάθησε να τον δωροδοκήσει είναι πρώην σύμβουλος του Πάνου Καμμένου και προέρχεται από τον τραπεζικό-οικονομικό τομέα.

Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος είπε ότι το όνομα του εν λόγω προσώπου δεν υπήρχε στις επίσημες καταθέσεις για να διασφαλιστεί το απόρρητο και να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω. Το όνομα δόθηκε όμως από την πρώτη στιγμή στην ασφάλεια -όπως είπε ο κ. Χαϊκάλης- και περίμενε τις διαδικασίες που ακολούθησαν.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι η συνομιλία με το πρόσωπο που φέρεται να πρότεινε το χρηματισμό στον κ. Χαϊκάλη έγινε με κάμερα-ρολόι. Υπήρξε δεύτερη συνάντηση, διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Το υλικό της καταγραφής δόθηκε στην Εισαγγελία.

«Υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία μέσα σε αυτό το διάλογο όπου ο μεσάζων αναφέρει ότι μπορεί να δώσει τις 700.000 ευρώ άμεσα» ανέφερε ο κ. Καμμένος, λέγοντας ότι κάποια από τα μετρητά που υποσχέθηκαν στον Χαϊκάλη μπορεί να ήταν χτυπημένα «ίσως και απ’ την απαγωγή Παναγόπουλου».

Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη, αντίγραφα κράτησαν οι κκ. Καμμένος και Χαϊκάλης, ο Λάκης Λαζόπουλος καθώς και συμβολαιογράφος στο εξωτερικό. ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι «στέλνει «αυτή τη στιγμή αντίγραφο της δεύτερης συνάντησης Χαϊκάλη με τον μεσάζοντα στον υπουργό Δικαιοσύνης καθώς και ένα δεύτερο αντίγραφο στον πρόεδρο της Βουλής για να το δώσει στους αρχηγούς των κομμάτων».

Καθορισμένη Τρίτη συνάντηση, με την οποία υποτίθεται ότι θα έκλεινε η συμφωνία, και για την οποία είχε ενημερωθεί η αστυνομία, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. «18:05 του στέλνω μήνυμα “πού είσαι, χάθηκες;”», «18:12 με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει θα τα πούμε μετά την Πρωτοχρονιά», είπε ο κ. Χαϊκάλης.

«Ίσως είχε καταλάβει, ίσως ενημερώθηκε από κάποιον» είπε ο κ. Χαϊκάλης απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν εμφανίστηκε το πρόσωπο αυτό στο τρίτο ραντεβού.

Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, το συγκεκριμένο πρόσωπο τον γνώρισε στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ. Έπειτα εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ μέχρι την εποχή που προσελήφθη σε τράπεζα. Εξάλλου είχε δώσει ένορκη κατάθεση για την υπόθεση των CDS.

Ο κ. Χαϊκάλης είπε ότι είχε φιλικές σχέσεις μαζί του και στην αρχή νόμιζε ότι του έκανε πλάκα. Όταν κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά, ενημέρωσε αμέσως τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Σε βίντεο από την πρώτη συνάντηση «φαίνεται καθαρά το πρόσωπο του μεσάζοντα» είπε ο κ. Καμμένος δείχνοντας ένα δισκάκι, ενώ ζήτησε να ανοίξουν οι τηλεφωνικές συνομιλίες του συγκεκριμένου προσώπου για να φανεί με ποιον συνομιλούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, o άνθρωπος που κατηγορείται για τη δωροδοκία ονομάζεται Γιώργος Αποστολόπουλος, είχε διατελέσει ως σύμβουλος στην υπηρεσία των πρωθυπουργών Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και ήταν επίσης και σύμβουλος του κ. Καμμένου.

Για την εμπλοκή του Λάκη Λαζόπουλου, ο Π.Χαϊκάλης εξήγησε ότι ο κ. Λαζόπουλος έχει την  τεχνική υποδομή στο στούντιο για να καθαρίσουν το υλικό. Επίσης τον γνωρίζει χρόνια και τον εμπιστεύεται. «Αν μου συμβεί τίποτα, ήθελα ο Λαζόπουλος να έχει το υλικό» είπε.

Ο κ. Χαϊκάλης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, μετά το σάλο που προκάλεσαν ο πρωινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, είπε ότι του έγινε προσέγγιση, στις αρχές Δεκεμβρίου, από εκπρόσωπο χρηματο-οικονομικών κύκλων και του πρότειναν 700.000 ευρώ σε ρευστό, διακανονισμό του δανείου του στην τράπεζα και συμβόλαιο με διαφημιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με το βουλευτή, η προσφορά ανερχόταν συνολικά σε 2-3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. τόνισε ότι διαθέτει υλικό που αποδεικνύει ότι προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν.

Το υλικό -όπως ειπε- το κατέγραψε με τη βοήθεια του Λάκη Λαζόπουλου και το έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο του κόμματος, Πάνο Καμμένο.

Όπως δήλωσε στο Βήμα αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός «πράγματι πριν από 10 ημέρες κατατέθηκε οπτικοακουστικό υλικό στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο, αλλά ώς σήμερα οι καταγγελίες Χαϊκάλη δεν επιβεβαιώνονται».

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο βουλευτής έδωσε πολύωρη κατάθεση αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον εισαγγελέα εφετών, Π.Παναγιωτόπουλο και παρέδωσε οπτικό-ακουστικό υλικό.

Ο κ. Χαϊκάλης, ωστόσο, αρνήθηκε να κατονομάσει το πρόσωπο που προσπάθησε να τον δωροδοκήσει, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε επανειλημμένως, καθώς από το υλικό δεν προκύπτει η ταυτότητα του προσώπου. Ο βουλευτής, επίσης, αρνήθηκε να κατονομάσει και τα πρόσωπα που κρύβονται από πίσω.

Μιλώντας στο «Κόκκινο» ο Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι ο Παύλος Χαϊκάλης έχει δώσει στον εισαγγελέα το όνομα αυτού που προσπάθησε να τον δωροδοκήσει. «Μας αιφνιδιάζει το γεγονός ότι η Εισαγγελία δήλωσε πως δεν ξέρει το πρόσωπο, εφόσον το γνωρίζει η Ασφάλεια εδώ και μία εβδομάδα» τόνισε.

Τι λέει η αστυνομία
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από μία εβδομάδα η Ασφάλεια Αττικής έλαβε εντολή από τον εισαγγελέα Εφετών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή και συγκεκριμένα του Π.Χαϊκάλη.

Ο κ. Χαϊκάλης κλήθηκε και έχει δώσει μέχρι στιγμής δύο καταθέσεις στην Ασφάλεια, τις οποίες, κατά τις ίδιες πηγές, κατονομάζει και τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρήθηκε σε συνεργασία με την Αστυνομία να κανονιστεί συνάντηση του βουλευτή με τον άνθρωπο που φέρεται ότι επιχείρησε να τον δωροδοκήσει, αλλά αυτός δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Αστυνομίας, η Ασφάλεια αυτήν τη στιγμή δεν έχει το οπτικοακουστικό υλικό που παρέδωσε στον εισαγγελέα ο κ. Χαϊκάλης, γιατί δεν παραδόθηκε από την Εισαγγελία, μαζί με την εντολή τής προκαταρκτικής εξέτασης.

Το βίντεο φέρεται ότι εστάλη απευθείας από την Εισαγγελία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση. Πάντως, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δεν επαρκούν για να προχωρήσουν σε σύλληψη και η έρευνα συνεχίζεται.

Newsroom ΔΟΛ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του.

«Μετά τις ‘καταγγελίες’ για… κουμπαράδες και τα τηλεοπτικά σόου Ξουλίδου, τώρα στο κακοπαιγμένο θέατρο προστέθηκε και ο Χαϊκάλης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας πως είναι «ολοφάνερο» ότι οι «άθλιες παραστάσεις» στήνονται για να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σημειώνει πως για «λόγους δημοσίου συμφέροντος «πρέπει να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα στοιχεία», ενώ αν δεν υπάρχουν θα πρέπει «να κινηθούν αμέσως οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον των δραστών αυτής της άθλιας ιστορίας».

Άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση του, αναφερει οτι σε μια περίοδο όπου οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη «επιβάλλεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και διαφάνεια και να μην επιτρέψουμε να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή της χώρας».

Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ

«Πρόκειται για σοβαρή καταγγελία αλλά πρέπει να δω τα στοιχεία και να εκτιμήσω βάσει αυτών πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσιπρας, που συναντήθηκε νωρίτερα με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. « Η χώρα πρέπει να βγει από τον βούρκο», σημείωσε.

«Τώρα που άνοιξε η χύτρα πρέπει όλα να δημοσιοποιηθούν και να δοθούν πειστικές απαντήσεις», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Σχέδιο Καμμένου» κατήγγειλε, μιλώντας επίσης στο σταθμό μας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Απέδωσε την όλη υπόθεση στο γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ φαίνεται να μην μπαίνουν στη Βουλή σε περίπτωση εκλογών και συνεπώς ο κ. Καμμένος «προσπαθεί να κάνει συνέχεια φασαρία».

Τόνισε δε πως πλέον υπάρχει ανάγκη να «προστατεύσουμε τη δημοκρατία από συκοφάντες». «Υπάρχουν νόμοι για τη φθορά του πολιτεύματος και τους ψεύτες», συμπλήρωσε.

Αντιδράσεις και στη Βουλή

Παρεμβάσεις και από το βήμα της Βουλής για να χυθεί άπλετο φως, προκαλούν οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος ζήτησε να υπάρξουν άμεσα απαντήσεις αφήνοντας σαφή υπονοούμενα κατά του Παύλου Χαϊκάλη για μικροπολιτική σκοπιμότητα.

«Όλοι εμείς που σηκώσαμε μεγαλύτερο βάρος της κρίσης απαιτούμε από όλους σοβαρότητα, όχι θεάματα και όχι διαδικασίες που δεν φέρνουν στο φως τα πάντα. Καμία ανοχή σε φημολογία που επιβαρύνει την δοκιμαζόμενη κοινωνία και υποκρύπτει πολιτικές κοντόφθαλμες σκοπιμότητες. Απευθυνόμαστε προς τις δικαστικές αρχές, τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Σήμερα να δοθούν όλες οι απαντήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντάφυλλος.

Αντίστοιχα και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης άφησε σαφείς υπαινιγμούς για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες λέγοντας πως κάποιοι με την συμπεριφορά τους προσπαθούν να καλύψουν το ότι δεν είναι ηθικά ακέραιοι. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η σιωπή όσων δεν έχουν λόγο να σιωπούν δεν δικαιολογείται. «Είναι υποχώρηση, μπροστά σε ελάχιστους που με φωνές καλύπτουν την ηθικής τους μη ακεραιότητα» είπε.

Τα φαινόμενα κατήγγειλε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας ο οποίος καταδίκασε φαινόμενα που κάνουν κακό στο Κοινοβούλιο. «Ας επικρατήσει επιτέλους η λογική. Φθάνουν τα σόου. Εδώ δεν είναι τηλεόραση. Κάνουν κακό στην χώρα. Ο εισαγγελέας οφείλει να τους καλέσει και όχι απλά να τους διερευνήσει αλλά πρέπει να τιμωρούνται όσοι συμπεριφέρονται με τρόπο που προσβάλει την Δημοκρατία», είπε.

Για αίσχος έκανε λόγω η Φωτεινή Πιπιλή αναφερόμενη στην καταγγελία Χαϊκάλη δηλώνοντας ότι «είναι ντροπή και όνειδος για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του έλληνα πολίτη να ευτελίζονται έτσι οι θεσμοί με έναν τρόπο σκοταδιστικό ενώ η οποιαδήποτε καταγγελία πρέπει να γίνεται με διάφανο τρόπο». Κάλεσε δε, τη δικαιοσύνη να εξαντλήσει όλο της το «οπλοστάσιο» για τέτοιες καταγγελίες αν αυτές αποδεικνύονται ως ανυπόστατες.

Έκκληση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου να γίνει έρευνα άμεσα και σε βάθος, απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σημειώνοντας ότι «αν οι καταγγελίες είναι αληθινές αυτός που επεχείρησε την εξαγορά να υποστεί όσα πρέπει, αν όμως είναι ψευδείς, αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη γι’ αυτούς που μηχανεύονται τέτοιες καταγγελίες.

Πηγή: skai.gr