Δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο: Κυβερνητικές ελπίδες για ενίσχυση της δυναμικής υπέρ του Σταύρου Δήμα

Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν για ακόμη μία ημέρα τα βλέμματα των εγχώριων μέσων ενημέρωσης αλλά και των ξένων, με τη διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Σταύρος Δήμας παρέμεινε μοναδικός υποψήφιος, ενώ το εγχείρημα εκλογής Προέδρου παραμένει δύσκολο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση.

Έτσι, ο δρόμος για τις κάλπες γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος, αν και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στους 164 αυξήθηκαν οι “σίγουροι” βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Σταύρου Δήμα, για τη σημερινή (Τρίτη) δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 12 το μεσημέρι, μετά την συναινετική πρόταση Σαμαρά την Κυριακή. Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η δυναμική για την εκλογή Προέδρου στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου θα ενισχυθεί στη σημερινή ψηφοφορία, προσδοκώντας περί τις 167 ψήφους.

Στις θετικές ψήφους προστίθενται μέχρι στιγμής εκείνες των ανεξάρτητων βουλευτών Βασίλη Οικονόμου και του Γιάννη Κουράκου, της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ, επίσης ανεξάρτητης βουλευτή, Μίκας Ιατρίδη, που εξέδωσε σχετική δήλωση αργά το βράδυ της Δευτέρας και του Παναγιώτη Μελά που στην τρίτη ψηφοφορία ψήφισε “παρών”.

“Θα πω όχι στην πολιτική αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια” σημείωσε τη Δευτέρα η Μίκα Ιατρίδη, και προσμετράται μετά τη δήλωση αυτή στους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα.

“Σταύρο Δήμα” στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής.

“Σήμερα ψηφίζω παρών (…) η τρίτη ψηφοφορία είναι μέλλον” τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις 29 Δεκεμβρίου. Ο κ. Καπερνάρος εκτίμησε πάντως ότι “πάμε σε εκλογές”, και επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση.

“Είμαι ακόμα σε βαθιά περίσκεψη. Δεν αποφασίζω για τον εαυτό μου ή για την οικογένειά μου, αλλά για τη χώρα” τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γιοβανόπουλος. Επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Γιώργος Κασαπίδης, με τον οποίο ο κ. Γιοβανόπουλος διατηρεί φιλικές σχέσεις. Στην πρώτη ψηφοφορία, είχαν απουσιάσει εξάλλου οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ανεξάρτητοι πλέον, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς πρότεινε συναινετική εκλογή του κ. Δήμα στην Προεδρία, ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή στελεχών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό εκτός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και εκλογές στα τέλη του 2015, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Πηγή: skai.gr- Elzoni.gr