Μπλακ άουτ στο Ίντερνετ της Βορείου Κορέας

Ουάσινγκτον
Μαζική κυβερνοεπίθεση «μαρτυρά» το μπλακ άουτ στο Ίντερνετ της Βορείου Κορέας στη σκιά της προειδοποίησης του Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «καταλλήλως» στην ηλεκτρονική εισβολή στα συστήματα της Sony.

Η σύνδεση με το Διαδίκτυο δεν λειτουργεί μεταξύ της Βορείου Κορέας και του υπόλοιπου κόσμου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ τονίζουν πως το καθεστώς της Πιονγιάνγκ οφείλει να αποζημιώσει τη Sony για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι αδύνατη στη Βόρειο Κορέα, αναφέρουν ειδικοί επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα συνδεσιμότητας άρχισαν τις τελευταίες 24 ώρες και σταδιακά επιδεινώθηκαν σε σημείο που «η Βόρειος Κορέα έχει ‘πέσει’ εντελώς».

«Γενικά, εντοπίζουμε σύντομες διακοπές [της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη Βόρειο Κορέα], όμως ποτέ προβλήματα σύνδεσης μεγάλης διάρκειας. Δεν θα εκπλαγώ εάν αυτή τη στιγμή δέχονται επίθεση» δήλωσε ο Νταγκ Μέιντορι της εδρεύουσας στις ΗΠΑ εταιρείας Dyn Research που εξειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κάποιες εκ των απαντήσεων που εξετάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα είναι ορατές και κάποιες όχι».

Η Μαρί Χαρφ τόνισε πως η Βόρειος Κορέα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη σοβαρότερη κυβερνοεπίθεση που διαπράχθηκε ποτέ στις ΗΠΑ και να καταβάλει αποζημίωση στην εταιρεία παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Sony Pictures.

«Εάν θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν την υπόθεση, αυτοί [οι Βορειοκορεάτες] πρέπει να παραδεχθούν την ενοχή τους και να αποζημιώσουν τη Sony» δήλωσε η Μαρί Χαρφ.

Την ίδια στιγμή η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς χαρακτήρισε «παρανοϊκό» το αίτημα της Πιονγιάνγκ για τη διεξαγωγή κοινής έρευνας σχετικά με τη κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony Pictures και τις απειλές για αντίποινα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ το αρνηθούν.

«Είναι ακριβώς το είδος της συμπεριφοράς που αναμέναμε από ένα καθεστώς που απειλεί να προχωρήσει σε ‘ανελέητα αντίποινα’ εναντίον των ΗΠΑ για μια κωμωδία του Χόλιγουντ και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό στο να κρατά αιχμαλώτους χιλιάδες ανθρώπους σε γκουλάγκ» είπε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Βόρειος Κορέα απείλησε νωρίτερα τη Δευτέρα με «αντίποινα» τις ΗΠΑ για την ταινία The Interview, λέγοντας ότι έχει αποδείξεις ότι ο Λευκός Οίκος εμπλέκεται στη δημιουργία της κωμωδίας που στρέφεται γύρω από τη «δολοφονία» του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Σε ανακοίνωσή της, η Πιονγιάνγκ απείλησε τις ΗΠΑ με πλήγματα κατά του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και «όλης της αμερικανικής ενδοχώρας»…

Newsroom ΔΟΛ