Θα αποφεύγαμε 4 στα 10 κρούσματα καρκίνου αν κάναμε υγιεινή ζωή

Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 καρκίνους θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ακολουθούσαμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα τελευταία στοιχεία από το Cancer Research UK δείχνουν ότι το κάπνισμα είναι ο κυριότερο αποτρέψιμος παράγοντας κινδύνου, που ακολουθείται από ανθυγιεινή διατροφή. Η φιλανθρωπική οργάνωση προτρέπει τους ανθρώπους να θεωρούν την υγεία τους ως πρωταρχικό στόχο για το νέο έτος. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η τακτική άσκηση είναι μια καλή συμβουλή.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια μελέτη που διήρκεσε για περίπου 5 χρόνια ,κατά την χρονική περίοδο 2007-2011, όπου πάνω από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου καταγράφηκαν οι οποίες συνδέονταν με το κάπνισμα. Επίσης περίπου 145.000 περιπτώσεις συνδέθηκαν με την ανθυγιεινή διατροφή που περιέχει πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, η παχυσαρκία έπαιξε ρόλο κλειδί σε 88.000 περιστατικά ενώ το αλκοόλ 62.200. Στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέχτηκαν επίσης η ηλιακή ακτινοβολία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

“Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον αυξημένο κίνδυνο του καρκίνου, με την έρευνα σε όλο τον κόσμο να συμφωνεί στους ίδιους παράγοντες κινδύνου”, ανέφερε ο καθηγητής Μαξ Πάρτκιν από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

“Φυσικά ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους πειρασμούς κατά τη διάρκεια των εορτών των γιορτών που δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε αλλά είναι μια καλή στιγμή για να θέσουμε ως στόχος κάποιες υγιεινές συνήθειες για το 2015”, ανέφερε και προσέθεσε ότι “ένας υγιεινός τρόπο ζωής δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κάποιο ότι θα γλιτώσει από τον καρκίνο στα σίγουρα, αλλά ωστόσο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου”.

Πηγή: news.gr