Το νέο του κόμμα, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ανακοινώνει επίσημα αυτήν την ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του κ. Παπανδρέου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος που φέρει την ονομασία «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.

Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης και Μαριλένα Κοππά.

Ο ίδιος εξηγεί τους λόγους για τους οποίου, όπως λέει, δημιούργησε το κόμμα αυτό. “Αφουγκραζόμενοι”, όπως λέει, “τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σ΄αυτό το νέο μας ξεκίνημα”.

Στις 5.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, δεν ιδρύει, όπως λέει, ένα ακόμη κόμμα,  αλλά θα ανακοινώσει επίσημα την ίδρυση ενός κινήματος “ένα Κίνημα με αφετηρία εσάς”, όπως λέει ο κ. Παπανδρέου. “Ένα Κίνημα που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της”.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Για «ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη» και «εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο η Χαριλάου Τρικούπη εν όψει της επίσημης ανακοίνωσης της ίδρυσης νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό. «Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του» προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Με μπηχτές και… ειρωνεία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει δικό του κόμμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα “θλιβερό συμβάν”, ενώ ακούγοντας το σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ρυθμιστής των εκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος γέλασε ειρωνικά και είπε “κόψτε κάτι.. Ο ελληνικός λαός θα είναι ο ρυθμιστής, όχι ο Γιώργος Παπανδρέου”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην “Πρωινή Ενημέρωση” του ALPHA, τόνισε ότι “κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποπειράται τη διάσπαση της παράταξης. Όλοι οι έλληνες είναι νοήμονες… Το ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ στενοχωρημένο αλλά και αποφασισμένο, συσπειρωμένο και επίμονο”.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Γιώργο Παπανδρέου, σχολίασε ότι “οι τέως πρωθυπουργοί στην Ελλάδα φέρονται με συγκεκριμένο τρόπο, όπως ο Σημιτης, ο Καραμανλής, όλοι…”.

Και πρόσθεσε: “Πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθώ μαζί του. Όποιος θέλει να συνεισφέρει στην παράταξη, μπορεί να το κάνει σε ένα ανοιχτό συνέδριο μετά τις εκλογές. Δεν υπήρχε καμία πρόταση από τον Γ. Παπανδρέου”.

“Αλλά το ζήτημα των εκλογών δεν είναι ο Παπανδρέου, αλλά η μοίρα της χώρας. Αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν, συνεπώς υπάρχει αναγκαιότητα για συνεργασίες και όχι επανάληψη των εκλογών. Έχουμε τεράστια θέματα μπροστά μας και δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές”.

“Το ΠΑΣΟΚ είχε τη δυστυχία να διαχειριστεί μόνο του τη δύσκολη φάση της κρίσης και μόνο το ΠΑΣΟΚ έμεινε σταθερό 5 χρόνια, όταν οι άλλοι έρχονταν και έφευγαν. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα”.

 

Print Friendly, PDF & Email