Μέχρι τη Γερμανία έφτασαν οι δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγου Γιάννη Τόλιου, για “διακοπή πληρωμών τόκων και χρεολυσίων” από την πλευρά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο της για την Ελλάδα, με τίτλο: “Χρεοκοπία: και τι έγινε;”, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την άποψη της υποτίμησης των συνεπειών μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγο, Γιάννη Τόλιο. Ξεκινώντας το άρθρο αναφέρει ότι ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε στην Ελλάδα και επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις προβάλλει ως φαβορί τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα επικαλείται συνέντευξη του κ. Τόλιου στο Action 24 την προηγούμενη εβδομάδα ο οποίος δήλωσε πως “χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά”.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες αντικρούονται με το επιχείρημα πως δεν θα ήταν πρόβλημα η χρεοκοπία της Ελλάδας.

(NewsIt.gr)
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΛΙΟΣ

Το ενδεχόμενο διακοπής της καταβολής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί προσωπική θέση αλλά επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Τόλιος, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, στον απόηχο της πολύκροτης τοποθέτησής του περί ενδεχόμενης διακοπής εξυπηρέτησης του χρέους.

«Δεν τα λέω εγώ. Είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα προηγούμενα έτη, αλλά στην πρόσφατη διακήρυξή μας για τις ευρωεκλογές [του Μαΐου]», είπε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σημείωσε δε ότι, λίγο έμμεσα, στοχοποιείται ως πρόσωπο, εν μέσω δηλώσεων στελεχών της Κουμουνδούρου πως δεν αποτελεί κύριο πρόσωπο στο κόμμα.

«Καμιά φορά συμβαίνει να ξεχνάμε την επίσημη θέση του κόμματος και να λεμε την άποψη μας», σχολίασε, εξηγώντας πως μονο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να ερμηνευτεί η στοχοποίηση.

Σημειώνεται ότι η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές αναφερει μεταξύ άλλων ότι:

«… Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων.

»Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν όλα τα μέσα, όπως η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης».

(Skai.gr)

 

Print Friendly, PDF & Email