Γιατί οι άνθρωποι αγγίζουν τα πρόσωπά τους

Οι άνθρωποι αγγίζουν συνεχώς τα πρόσωπά τους. Ξύνουν το πηγούνι ή τα φρύδια τους, τρίβουν τη μύτη ή τα αυτιά τους, πιάνουν το στόμα ή το λαιμό τους. Το θεωρούμε φυσιολογικό, επειδή το κάνουν όλοι. Αλλά τι σημαίνει;

Τα ζώα αγγίζουν τον εαυτό τους μόνο εάν υπάρχει εμφανής λόγος να το πράξουν – για παράδειγμα, εάν τα ενοχλεί ένα έντομο. Οι πίθηκοι είναι η μόνη εξαίρεση. Και αυτοί αγγίζουν τα πρόσωπά τους και κάποιος που τους βλέπει δεν μπορεί να καταλάβει γιατί.

Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τους επιστήμονες για πάνω από 200 χρόνια, κυρίως επειδή η ποσότητα του αγγίγματος αυξάνεται όταν οι άνθρωποι ή οι πίθηκοι φαίνεται να είναι υπό πίεση. Ερευνητές του εγκεφάλου που εργάζονται με τον Martin Grunwald στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο. Στην επιστημονική επιθεώρηση Brain Research γίνεται αναφορά για τα πολλά χρόνια πειραματισμών, κατά τα οποία ανέλυσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου λίγο πριν και μετά το αυθόρμητο άγγιγμα του προσώπου. Ανακάλυψαν ότι το άγγιγμα αλλάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, και ειδικά αυτή που σχετίζεται με την αποθήκευση πληροφοριών στη μνήμη εργασίας και την συναισθηματική κατάσταση. Λίγο πριν το άγγιγμα του προσώπου, αυτές οι παράμετροι μειώνονταν. Αυτό σημαίνει ότι η μνήμη εργασίας ήταν υπερφορτωμένη, το οποίο συνδυάζεται με ένα αίσθημα συναισθηματικής υπερφόρτωσης. Αλλά όταν τα υποκείμενα της έρευνας άγγιξαν τα πρόσωπά τους, οι παράμετροι αυξήθηκαν και πάλι.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι το αυθόρμητο άγγιγμα του προσώπου βοηθά στη ρύθμιση της γνωστικής υπερφόρτωσης και του στρες. Αυτή η «αυτο-διέγερση», όπως την αποκαλούν οι ερευνητές στη Λειψία, εξισορροπεί τις διαταραχές στην επεξεργασία των πληροφοριών και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι το γιατί ακριβώς το γεγονός ότι αγγίζουμε τα πρόσωπά μας έχει αυτά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

www.welt.de- antinews.gr