Στοιχεία-σοκ για το επίπεδο ζωής στην Τουρκία

Στοιχεία -σοκ για το επίπεδο της ζωής στην Τουρκία προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης ( γκάλοπ) που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos KMG για λογαριασμό της τουρκικής εφημερίδας Posta αναφορικά με τις στάσεις και τις προτιμήσεις των Τούρκων, που μεταξύ άλλων αποδέχονται την λογοκρισία (60%), το χαστούκισμα της γυναίκας (20%), κλπ κλπ.

www.onalert.gr

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία έγινε σε δείγμα 15.953 ατόμων άνω των 14 ετών από τις 7 περιοχές της Τουρκίας το προφίλ του τουρκικού λαού συντίθεται από τα εξής στοιχεία:

-Το 84% του πληθυσμού λέει ότι το καλύτερο πράγμα που κάνει για να περάσει η ώρα του είναι “μπροστά στην τηλεόραση”.
– Σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι δεν έχει κάνει ποτέ κάποιου είδους αθλητική άσκηση, ακόμα και περπάτημα.
-Το 96% του πληθυσμού της Τουρκίας δεν έχει πάει ποτέ στην Όπερα ή σε παράσταση χορού
-Το 80% δεν έχει πάει ποτέ στο θέατρο
-Το 73% δεν έχει πάει ποτέ σε συναυλία
-Το 56% δεν έχει πάει ποτέ στο σινεμά
-Το 56% δεν ακούει ποτέ μουσική
-Το 29% δεν ακούει ποτέ ραδιόφωνο
-Το 45% δεν διαβάζει βιβλία
-Το 29% δεν διαβάζει εφημερίδες

Και έχουμε συνέχεια:

Σύμφωνα με την έρευνα, το 1/3 του πληθυσμού της Τουρκίας δεν ακούει ραδιόφωνο και δεν διαβάζει εφημερίδες. Τα 2/3 δεν έχουν μπει ποτέ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ ποτέ δεν έχει συνομιλήσει (chat) από το διαδίκτυο και τα 3/5 δεν έχουν παίξει ποτέ παιχνίδια από τον υπολογιστή. Το 68% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι το 60% των ερωτηθέντων δεν ενοχλούνται από την απαγόρευση στα ΜΜΕ ενώ το 61% δεν ενοχλείται από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στο διαδίκτυο.

Περίπου ο μισός πληθυσμός της Τουρκίας δεν έχει ταξιδέψει ποτέ (ούτε μονοήμερη εκδρομή), οι μισοί εξ αυτών δεν έχουν κάνει ποτέ διακοπές στην Τουρκία και το 94% εξ αυτών δεν έχει κάνει ποτέ διακοπές στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, το 39% επισκέπτεται τα σπίτια μελών της οικογένειας ή φίλων τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Το 38% δεν πάει ποτέ τις οικογένειές τους για φαγητό σε εστιατόριο.

Επίσης ο μισός πληθυσμός της Τουρκίας δεν ξέρει την περιοχή του και τη χώρα ενώ η τηλεόραση είναι το μόνο μέσο που τους βοηθάει να γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το 84% του τουρκικού πληθυσμού βλέπει τηλεόραση στον ελεύθερό του χρόνο, το 65% εκ των οποίων βλέπει ενημερωτικές εκπομπές ενώ το 41% προτιμά να βλέπει τηλεοπτικά παιχνίδια. Οι μισοί περίπου του δείγματος παραδέχονται ότι ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν κάνει κάποιου είδους αθλητική άσκηση ενώ το 71% χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους συντηρητικό και ότι ακολουθούν τις επιταγές της θρησκείας. Το 60% των ερωτηθέντων γυναικών φοράει την μαντήλα ενώ το 46% των ανδρών δήλωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτούς η σύζυγός τους να φοράει την μαντήλα.  

Τέλος ένας στους πέντε άνδρες θεωρεί αποδεκτό ο άνδρας να χτυπά την γυναίκα στο πρόσωπο ενώ το 18% των γυναικών συμφωνεί με αυτήν την πρακτική. Το 69% των ανδρών θεωρούν ότι η γυναίκα θα πρέπει να λάβει την άδεια του συζύγου προκειμένου να εργαστεί ενώ το 57% των γυναικών συμφωνεί με την άποψη αυτή. Το 70% του πληθυσμού θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή μαντήλα στα Πανεπιστήμια ενώ το 57% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η μαντήλα και στο δημόσιο τομέα.

Δείτε και τα αναλυτικά γραφήματα όπως τα παρουσίασε η Ηurriyet Daily News:

πηγή: onalert.gr