Με αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο απαντά η Γαλλία στους τζιχαντιστές

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, σπευδει προς τον Περσικό Κόλπο για να ενισχύση τις γαλλικές δυνάμεις που ήδη μάχονται κατα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agence France Press.

Η είδηση ότι το 38.000 τόνων πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο θα είναι έτοιμο να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους διαδοθεί ευρέως μέσω των social media στις 7 Ιανουαρίου, μετά τις τραγικές εξελίξεις του Παρισιού, αλλά η απόφαση για την ανάπτυξη του στην περιοχή ελήφθη πολύ πριν από την θανατηφόρα επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Η Γαλλία πολεμά κατά των ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Αφρική, εδώ και πολλά χρόνια. Εχθές οι τζιχαντιστές αντεπιτέθηκαν. Παρόλα αυτά η επίθεση στο Παρίσι είναι απίθανο να αποτρέψει περαιτέρω εμπλοκή της Γαλλίας στον πόλεμο κατά του ακραίου Ισλάμ στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα η Γαλλία ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία βασίζονται σε ασύμμετρες, αλλά και συμβατικές τακτικές. Έχουν όμως συγκροτήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο από συμπαθούντες, έστω, οι οποίοι είναι σε θέση να δρουν ακόμα και αυτόνομα, εκτοξεύοντας επιθέσεις κατά το δοκούν.

Και οι γαλλόφωνοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το γνωρίζουν καλά αυτό. Τους τελευταίους μήνες το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε διάφορα βίντεο, με τα οποία καλούσε τους συμπαθούντες στη Γαλλία να πλήξουν τους “άπιστους” Γάλλους, μέσα στη χώρας τους.
“Δράστε εντός της Γαλλίας. Τρομοκρατήστε τους. Μην τους αφήσετε ούτε να κοιμηθούν από τον φόβο και τον τρόμο”, έλεγαν σε ένα από τα βίντεο αυτά.

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει τώρα η Γαλλία στην επίθεση που δέχτηκε στην καρδιά της. Η Γαλλία είχε συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν, με 4.000 άνδρες, από το 2001 μέχρι το 2014. Η Γαλλία μετέχει σε επιχειρήσεις κατά της αλ Κάιντα σε όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη με τις ΗΠΑ. Η Γαλλία διατηρεί βάσεις και στρατεύματα στην Αφρική. Γαλλικά στρατεύματα συμμετείχαν ενεργά σε επιχειρήσεις στο Τζιμπουτί και τη Σομαλία, στο Μάλι και γενικότερα στη υποσαχάρια Αφρική, τη Νιγηρία και το Τσαντ.

Η Γαλλία συμμετέχει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Η Γαλλία έχει αποστείλει εννέα μαχητικά Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έξι μαχητικά Mirage στην Ιορδανία, την ώρα που στελέχη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων εκπαιδεύουν τα στρατεύματα του Ιράκ.

Τώρα όμως φαίνεται πως η γαλλική συμμετοχή στον πόλεμο θα ενταθεί. Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, με τα συνοδά του πλοία σπεύδει στην είσοδο του Περσικού. Ο πλους του, πάντως εκεί, ήταν προγραμματισμένος, ακριβώς για να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις κατα των τζιχαντιστών. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το αεροπλανοφόρο θα λάβει μέρος σε επιχειρήσεις στον Κόλπο καθ ‘οδόν προς την Ινδία, όπου η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού έχει προγραμματιστεί να λάβει μέρος σε ασκήσεις στα μέσα Απριλίου και η ανάπτυξη της έχει οριστεί να ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της ετησιας Πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του στις 14 Ιανουαρίου για τις ένοπλες δυνάμεις.
Dassault-Breguet Super Étendard, Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye αεροσκάφη θα ενισχύσουν τα ισχύουσα γαλλικά στρατευματα στην περιοχή απο το αεροπλανοφόρο. ΤοCharles de Gaulle, διαθέτει  30 αεροσκάφη. Παράλληλα η Γαλλία σκοπεύει να παραδώσει 12.000 κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα στους Ιρακινούς.

Πηγή: War is Boring/AFP
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert