Οικονομία Εγκρίθηκε η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στον ELA: Ρευστότητα για…15 μέρες

Εγκρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από την Φρανκφούρτη ,το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για ένταξη των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Oι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το «πράσινο» φως δόθηκε για δυο εβδομάδες,  σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, μέχρι δηλαδή την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό τίποτα, ούτε για το ποσό, ούτε για κάτι άλλο.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι η προσφυγή στον ELA ήταν απαραίτητη, καθώς σύντομα το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί, εξ ανάγκης, να προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων προκειμένου να ενισχύσει το ήδη αδύναμο, για τα δεδομένα ενός κράτους, ταμείο.
 
Την ίδια ώρα, η εκροή καταθέσεων, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, προβληματίζει τις διοικήσεις των τραπεζών για το τι μέλλει γενέσθαι στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές και έως ότου η χώρα αποκτήσει κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται τίτλους ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να παρέχει τη ρευστότητα που αιτείται με επιτόκιο 1,55%.