Κανένα αποτέλεσμα “δεν έχει κλειδώσει” ακόμα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στον …στροβιλισμό των δημοσκοπήσεων, ακόμα και “πάνω” από την κάλπη, η εκλογική μάχη έχει μπει στην τελική της ευθεία, με τα κόμματα να τα δίνουν “όλα” προκειμένου να “ψαρέψουν” από την ακόμα -και αυτή την ώρα- μεγάλη “δεξαμενή” των αναποφάσιστων που σε επίπεδο δημοσκοπήσεων παραμένει στο 10%.

Εκείνο που μπορεί κανείς με σχετική ασφάλεια να συμπεράνει από τις δημοσκοπήσεις αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι πως παρά τους υψηλούς τόνους του ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό σώμα  δείχνει να προκρίνει  πολυκομματική Βουλή (ίσως και οκτώ κόμματα) και να επιζητεί κυβέρνηση συνεργασίας και όχι αυτοδύναμη.

Έτσι, σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, όσο πλησιάζει η ώρα για το άνοιγμα της κάλπης, όλα τα κόμματα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στα ποσοστά τους γεγονός που καθιστά (τουλάχιστον την αυτοδυναμία) πραγματικό ντέρμπι.

Στο σκηνικό αυτό, μόνο σταθερό “κόμμα” είναι οι αναποφάσιστοι οι οποίοι παραμένουν “κολλημένοι” στο 10%, ποσοστό που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανατροπές εάν μετρήσουν οι χθεσινές “κανονιές” του Ντράκι, ανεξάρτητα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε αυθαίρετα να αντιστρέψει την ουσία “πανηγυρίζοντας” γιατί ο διοικητής της ΕΚΤ αφήνει “εκτός” της πυροδότησης της οικονομίας με “ζεστό” χρήμα, την Ελλάδα (και άλλες προβληματικές οικονομίες) τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο και αυτό με την προϋπόθεση πως η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα ΤΗΡΗΣΕΙ τις συμφωνίες. Ίσως στο εσωτερικό του κόμματος ήδη να έχει αρχίσει να διαμορφώνονται λιγότερο ¨ηρωικές” σκέψεις και απόψεις…

Από την πλευρά της Η ΝΔ, που έκανε μία “κουρασμένη”, για πολλούς, προεκλογική εκστρατεία στηριγμένη κυρίως στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος το βράδυ μιλάει στην καταληκτική συγκέντρωση του κόμματος στο Φαληρικό Στάδιο του ΤΑΕ ΓΚΒΟ ΝΤΟ, μοιάζει να πιστεύει ότι θα καταφέρει “πίσω από το παραβάν” να κλείσει την ψαλίδα και -ίσως- πάνω στο νήμα να περάσει και ελάχιστα μπροστά αξιοποιώντας την επαναλαμβανόμενη προτροπή του Πρωθυπουργού ότι η εκλογή “μπορεί να κριθεί και από μία ψήφο”.

Σ΄αυτό συγκλίνουν οι απόψεις ορισμένων παρατηρητών που εκτιμούν ότι “μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών,να δείχνει σαφή σημάδια εκλογικής επιτυχίας, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρόκειται για σαρωτική “επέλαση” που θα οδηγούσε σε ισοπέδωση της άλλης πλευράς. Αυτό διότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, με αιματηρές θυσίες του λαού, που ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένες…

Υπάρχει, τέλος, και μία μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, που είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμη είτε έχει μεν πάρει μια αρχική απόφαση ως προς το τι θα ψηφίσει, δεν την θεωρεί, όμως, οριστική, καθώς εκτιμά ότι πρέπει να σκεφθεί ωριμότερα τους κινδύνους που συνεπάγεται η επικράτηση του ενός ή του άλλου πόλου. σε συνάρτηση με την δεδομένη ευρωπαϊκή προτροπή να τηρήσει η χώρα την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνηθέντων.

Εν αναμονή της τελικής απόφασης του εκλογικού σώματος, οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όλα είναι ανοιχτά…

Η δημοσκόπηση της GPO γα το Mega
-ΣΥΡΙΖΑ 32,5%
-ΝΔ 26,5%
-ΠΟΤΑΜΙ 5,8%
-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5%
-ΚΚΕ 5%
-ΠΑΣΟΚ 4,4%
-ΑΝΕΛ 3,4%
-ΚΙΔΗΣΟ 3%
-ΛΑΟΣ 1,4%
-ΠΡΑΣΙΝΟΙ -ΔΗΜΑΡ 1%
-ΑΛΛΟ 1,6%
-ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 0,4%
-ΑΝ/ΣΤΟΙ 10%

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά
· ΣΥΡΙΖΑ 29,6%
· ΝΔ 25,2%
· Το Ποτάμι» 5,9%
· Χρυσή Αυγή 4,4%
· ΚΚΕ 4%
· Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5%
· ΠΑΣΟΚ 3,3%
· Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 1,4%
· ΛΑΟΣ 1%.
· Άλλο κόμμα3,9%
· Λευκό ή Άκυρο 2,6%
· Αποχή 6,1%
· Αναποφάσιστοι 8,1%
· Δεν απάντησε το 1% του δείγματος.

Η δημοσκόπηση της Rass για τον «Επένδυση»
· ΣΥΡΙΖΑ 31,3%
· ΝΔ 26,5%
· «Το Ποτάμι» 6,4%
· ΚΚΕ 5,4%
· Χρυσή Αυγή 5,1%
· ΠΑΣΟΚ 4,3%
· Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,8%
· Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,5%.
· Αλλο κόμμα 5,5%
· Λευκό ή άκυρο 1%,
· Αναποφάσιστοι 8,2%

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis του tvxs
· ΣΥΡΙΖΑ 30,2%
· ΝΔ 20,3%
· Χρυσή Αυγή 6,8%
· Ποτάμι 5,1%
· ΚΚΕ 4,3%
· ΠΑΣΟΚ 3,4%
· ΑΝΕΛ 2,2%
· ΚΙΔΗΣΟ 1,7%
· ΛΑΟΣ 1,3%
· Άλλο κόμμα 4,5%,
· Αναποφάσιστοι 15,2%
· «Λευκό – Άκυρο» 1,8%,
· Αποχή 2,7%