Σφοδρή χιονοθύελλα πλησιάζει τις ΗΠΑ – Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν

Νέα Υόρκη
Σφοδρή χιονοθύελλα αναμένεται να σαρώσει μέσα στις επόμενες ώρες τις βορειοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών «φέρνοντας» πιθανώς χιόνια ύψους ενός μέτρου. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο προειδοποίησε πιθανώς για μία από τις μεγαλύτερες χιονοθύελλες στην ιστορία της πόλης, καλώντας τους πολίτες να μην υποτιμήσουν το κύμα κακοκαιρίας και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Περισσότερες από 2.009 πτήσεις ματαιώθηκαν τη Δευτέρα από και προς τις ΗΠΑ, όπου υπήρξαν επίσης καθυστερήσεις σε 271 πτήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Flightaware.

H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε προειδοποίηση ότι σφοδρές χιονοπτώσεις θα πλήξουν τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν έως την καναδική μεθόριο.

Τη Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 5 έως 10 εκατοστά, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επιδείνωση των φαινομένων την Τρίτη.

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 45 έως 60 εκατοστά από τη Νέα Υόρκη ως τη Βοστώνη, δηλαδή τα 80 εκατοστά στις ανατολικές περιοχές της Μασσαχουσέττης. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με το NWS.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, ενημερώθηκε για τη σφοδρή κακοκαιρία που θα πλήξει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ιδίως τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου βρίσκονται σε επικοινωνία με τοπικούς αξιωματούχους κατά μήκος των ανατολικών ακτών προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν άμεσα τη χιονοθύελλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νέο Δελχί.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο προειδοποίησε την Κυριαή πιθανώς για μία από τις μεγαλύτερες χιονοθύελλες στην ιστορία της πόλης, καλώντας τους πολίτες να μην υποτιμήσουν το κύμα κακοκαιρίας και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να πέσουν 60 και 90 εκατοστά χιονιού, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Προετοιμαστείτε να ζήσετε κάτι το χειρότερο απ’ όσα μέχρι στιγμής έχουμε δει» ανέφερε. «Μην υποτιμήσετε αυτήν την χιονοθύελλα» πρόσθεσε ο ίδιος απευθύνοντας έκκληση στους Νεοϋορκέζους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης δεν πρέπει να κυκλοφορήσουν στους δρόμους αύριο» τόνισε ο δήμαρχος αναφέροντας επίσης ότι τα σχολεία πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστά.

Το βράδυ της Κυριακής πολλοί κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης έσπευσαν ανήσυχοι στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης. Στη συνοικία Τσέλσι, στο κέντρο του Μανχάταν, ο κόσμος είχε σχηματιστεί ουρά στο πεζοδρόμιο καθώς ήθελαν να ψωνίσουν από ένα κατάστημα που βρίσκεται στην 6η Λεωφόρο.

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι στα βορειοανατολικά αναμένεται να επηρεαστούν από την χιονοθύελλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό