Τσίπρας: Δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη

«Θα βαδίσουμε με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού. Η ευθύνη είναι βαριά, θα προχωρήσουμε με σχέδιο, ισχυρή βούληση και με τη δύναμη της νωπής λαϊκής εντολής» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία στο Υπουργικό Συμβουλιο. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ευχόμενος σε όλους καλή δύναμη.

«Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει ένα εξαιτερικά δυσκολο έργο την αποκατάσταση του κύρους της χώρας. Την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και του αισθήματος δικαίου στην χώρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες από εμάς για ριζικές αλλαγές στην εδραίωση της δικαιοσύνης της διαφάνειας. ‘Εχουν την απαίτηση από εμάς να έχουμε διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας. Στους πολίτες λογοδοτούμε σε καθημερινή βάση. Δεν ερχόμαστε εμείς για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια εξουσίας».

Ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν στο μυαλό τους ότι η εξουσία ανήκει στον λαό.

«Είμαστε όλοι και όλες υπο την δική τους κρίση και την δοκιμασία. Να δείξετε μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας και να φροντίσετε να αποφεύγονται οι σπατάλες».

«Ο λαός μας υποφέρει και απαιτεί από εμάς τον οφειλόμενο σεβασμό. Πρέπει να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του», είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει το σκληρό και δύσκολο έργο που τον περιμένει και αναφερόμενος στην δομή του υπουργικού υποστήριξε ότι είναι σφοχτή και περιλαμβάνει μόνο 10 υπουργεία.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «Θέλουμε ένα κράτος δίπλα στον πολίτη χωρίς καπετανάτα με έλεγχο και διαφάνεια παντού. Αυτό πρέπει να ξεκινησει απο εμάς πρώτα. Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα από το πρωτο βράδυ. Για εμας δεν υπάρχουν νικητές και ηττημενοι. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Και συνέχισε: «Να έχουμε στο μυαλό μας ότι είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Να επαναφέρουμε στην κοινωνία το αίσθημα της αξιπορέπειας και της ασφάλειας. Να διαπραγματευθούμε την απομείωση του χρέους. ‘Εχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο».

Οι 4 προτεραιότητες της κυβέρνησης:

1) Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Κανένας συμπολίτης μας να μην είναι μόνος και αβοήθητος στην κρίση. Η αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους είναι προτεραιότητα. Ας έχουμε κατά νου ότι παραλαμβάνουμε μια χώρα που εξαιτίας της φτώχειας είναι τελευταία στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης. Μεγαλύτερος μας αντίπαλος είναι να συγκρουστούμε με αυτή την πραγματικότητα.

2) Η στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει,. Ειδκά για την μικρή επιχείρηση που βουλιάζει στα χρέη.

3) Μια νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μια δίκαιη βιωσιμη και επωφελη λυση. Είμαστε ετοιμοι για την διαπραγμάτευση με ενα εθνικο σχεδιο μταρρυθμισεων και αλλαγων με στόχο ισοκσκελισμένους προυπολογισμούς.
Να μην δημιουργήσουμε νεα ελλειματα αλλα και χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικων και ανεφικτων πλεονασματων.
Είμαστε έτοιμοι με προτάσεις ρεαλιστικές για το ζήτημα του χρέους για να γίνουν επενδύσεις.
Για να καταστεί δυνατή η αναπαραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν σκοπεύουμε να παμε αναγκαία σε καταστροφική ρήξη. δεν θα συνεχίσουμε όμως και την πολιτική της υποτέλειας.

4) Η σύγκρουση με το κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Ριζική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, διαφάνεια παντου και αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και δίκαιο φορολογικό συστημα αλλά και αντιμετώπιση της φοροαποφυγης.
Κοινή συνισταμένη είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας.

πηγή: newsIt.gr/in.gr