Ομόφωνη η απόφαση στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα συζητήσει το θέμα της αυστηροποίησης των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για τη στάση της στην Ουκρανία.Ο κ. Κοτζιάς ακολούθως συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του Π.Κλίμκιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΞ, έγινε μια «εποικοδομητική συνάντηση» στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου.
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα από το κείμενο συμπερασμάτων για την υπόθεση της Ρωσίας, το οποίο υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ με ομοφωνία κατά την έκτακτη συνάντησή τους (στην πρώτη παρουσία του Νίκου Κοτζιά) στις Βρυξέλλες.

Το τροποποιημένο κείμενο αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, στο θέμα των κυρώσεων, όπου πολλοί εταίροι είχαν διατυπώσει ανησυχία ότι η Αθήνα θα στρεφόταν στην άσκηση βέτο, η παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων μόνο για έξι μήνες αντί ενός έτους, όπως αρχικά προβλεπόταν ικανοποιεί την Αθήνα.

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα ισχύσουν πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.\

Η διαμαρτυρία της Αθήνας, δια στόματος του κ. Κοτζιά, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορείς ως πρώτο σου επίσημο βήμα να διασπάς την κοινή θέση, ενώ από την άλλη ζητάς αλληλεγγύη από την Ευρώπη».

Είπε ακόμη πως οι μονομερείς προσεγγίσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα θα διαβιβάσει και στον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντάται σήμερα, Πέμπτη.

Η ΕΕ από την πλευρά της ανέφερε πως «διαβουλευθήκαμε με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας» και «εξ όσων αντιληφθήκαμε, υπήρχε συμφωνία από όλους όσον αφορά την ανακοίνωση αυτή το απόγευμα της Δευτέρας».

Στη διαμάχη μπήκε και η Μόσχα λέγοντας πως η Αθήνα παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας.

Newsroom ΔΟΛ

Print Friendly, PDF & Email