Τσίπρας – Σουλτς – «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε λύση για το κοινό μας μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σουλτς εφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14.30 και η συνάντηση ολοκληρώθηκε δυο ώρες αργότερα!

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν πολύ καλό του φίλο και όπως είπε η πρώτη του επισκεψη σηματοδοτεί την αξία της λαϊκής κυριαρχίας. Χαρακτήρισε χρήσιμη και επικοδομητική την συνάντηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ότι θα βάλει τέλος στην φοροδιαφυγή των κατεχόντων. Διαπραγματευόμαστε για μια αναγκαία και επωφελή λυση. Η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική χρειάζεται χρόνο. Κοινός μας στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχοληση στην επιστροφή της κοινωνικής συνοχής. Η Ευρώπη θα προχωρήσει και θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον με εκατέρωθεν εμπιστοσύνη. Η Ευρωπη θα ξεπεράσει την κρίση.

Ο κ. Σουλτς είπε:

Πρέπει να πω ότι για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκλεκλημενος σας στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι δεν ειναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Κατά το παρελθον είχα προσκληθεί και από άλλες κυβερνήσεις. Ειναι όμως σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για την δική σας χωρα προέκυψαν εξελιξεις. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δεσμοί με την ΕΕ και θέλω να σας πως ότι κατά την διαρκεια της θητειας μου σπανια αισθάνθηκα ότι συζητουσα τόσο ειλικρινά. Συφωνήσαμε σε πολλά θέματα αλλά υπάρχουν και άλλα που χρήσουν συζήτησης. Ηρθα στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον. Αυτή την επιλογή μου βλέπω ότι την επιβεβαιώνετε κι εσείς. Ειστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Αυτό όμως που συζητήσαμε είναι ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας. Στην Ελλάδα οι πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και πλήρωσαν οι πολλοί. Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί ως ευρωκοινοβούλιο.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασε λίγο μετά τις 2.30  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς για συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στα σκαλοπάτια του Μεγάρου οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία σε φανερά καλή διάθεση, με τον κ. Σουλτς να …ψάχνει τη γραβάτα του Πρωθυπουργού και κάνει λόγο και για τη βροχή που έπεφτε εκείνη την ώρα!

«Είστε καλός φίλος της Ελλάδας αλλά και δικός μου στενός φίλος» είπε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της συνάντησης με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκoύ Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι «Στηριζόμαστε σε εσάς». Ο πρωθυπουργός επίσης πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του πιστεύει ότι θα βρεθεί «λύση για το κοινό μας μέλλον» η οποία θα βασίζεται στην «αλληλεγυη και αισιοδοξια» επαναλαμβάνοντας ότι «η διαπραγμάτευση αρχίζει»..

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (στις 16:30) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 18:00) και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19:00) στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Την επομένη της συνάντησης με τη νέα ελληνική ηγεσία ο Μάρτιν Σουλτς θα κατευθυνθεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο κλίμα που δημιουργήθηκε εφενός μεν από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στα επαπειλούμενα νέα ευρωπαϊκά “ομόφωνα” μέτρα κατά της Ρωσίας και, αφετέρου στην διεθνή ανησυχία που προκάλεσαν οι σωρηδόν εξαγγελίες περί ουσιαστικής κατάργησης των Μνημονίων από τους παραλαμβάνοντας τα υπουργεία, υπουργούς της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι φωτογραφίες είναι από το NewsIt.gr