Συνάντηση Τσίπρα – Βαρουφάκη εν όψει Ντάισελμπλουμ

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει των επαφών που θα έχουν με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ουσιαστικά ανοίγει τη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ακούσει τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με το οικονομικό της πρόγραμμα, αφότου στο Eurogroup της Δευτέρας διεμήνυσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να διαμορφώσει την οικονομική πολιτική της.

Παρών στις επαφές θα είναι και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας Euro-working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία τόσο για το κόστος των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης όσο και την εικόνα εκτροπής του προϋπολογισμού.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει χρόνο για τη διαπραγμάτευση, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα τεθεί στον κ. Ντάισελμπλουμ το θέμα σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση «δε θέλει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ» των δόσεων που εκκρεμούν, αλλά αντίθετα θέλει «να ξανασκεφτεί ολόκληρο το πρόγραμμα» στήριξης, διαμηνύει εν τω μεταξύ ο κ. Βαρουφάκης, μέσω συνέντευξης στους «New York Times».

Στο μεταξύ,  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπλοκάρει την τεχνική παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα. Βάζει ως απαραίτητη προϋπόθεση το να δεσμευτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ο Γερμανός υπουργός παίζει με τη φωτιά γνωρίζοντας πως ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει πως δεν συνομιλούν με τους υπαλλήλους, όπως τους αποκαλούν, της τρόικας.
Την απαίτηση Σόιμπλε δημοσιεύουν οι Financial Times που αποκαλύπτουν πως υπήρξε συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου
Και όλα αυτά ενώ δείχνει έτοιμη ακόμα και η τρόικα να συμφωνήσει σε σοβαρή αλλαγή πολιτικής έναντι της χώρας μας με παράταση αποπληρωμής του χρέους, μείωση στους στόχους για το πλεόνασμα και αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες!