Τσίπρας: Ώριμη και αναγκαία εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας

Λευκωσία
Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Κύπρο.

Οι κοινές δηλώσεις ξεκίνησαν με τον κ. Αναστασιάδη να υποδέχεται θερμά τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδος» είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι στρατηγικός στόχος των δυο χωρών παραμένει η επίλυση του Κυπριακού.

Υπογράμμισε ότι προηγήθηκε ειλικρινής διάλογος μέσα απο τον οποίο επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού.

«Συμφωνήσαμε σε συντονισμό προσπαθειών για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα δημιουργεί προοπτικές» είπε ο κ. Αναστασίαδης.

Παράλληλα επανέλαβε προς τους Τουρκοκυπρίους ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλους και τα έσοδα θα αξιοποιηθούν προς όφελος του συνόλου των μόνιμων κατοίκων της Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις ευχές και τα θερμά του λόγια. «Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργού να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει η κοινή λαμπρή ιστορία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.

Επανέλαβε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία και δικαίωμα στους μουσουλμανους της Θράκης να εκλεγουν μουφτή ή τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα βήματα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτικά.

«Έχουμε νεα κυβέρνηση με ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά όχι κυβέρνηση που θα κάνει βήματα στον αερα χωρίς να μπορεί να τα μελετήσει. Ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια προοπτική και συνέχεια» είπε.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν ιδίως όσοι στην Ευρώπη σκέφτονται μόνο με όρους οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επιτυχής κατάληξη της οποίας θα ωφελήσει και τα δύο μέρη.

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Συμπλήρωσε όμως ότι Ελλάδα και Λευκωσία επιθυμούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Αργότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Κύπριος πρόεδρος.

Newsroom ΔΟΛ