Ευχαριστίες πολλές για τα 4 χρόνια Panhellenic post

Αισίως και δυναμικά μπήκαμε στις 2 Φεβρουαρίου 2015, στο 4ο έτος λειτουργίας της  Panhellenic Post.Com, της ηλεκτρονικής εφημερίδας για τον Ελληνισμό, εγχώριο και απόδημο.

Τέσσερα χρόνια συνεχούς καθημερινής ανανεώσεως, με ειδήσεις, σχόλια, γνώμες και άλλα ενδιαφέροντα από την Ελλάδα και τον κόσμο όλο.

Από όταν τον Φεβρουάριο του 2012 ξεκινήσαμε την μεγάλη πορεία, γνωρίζαμε τις δυσκολίες. Μέσα σε μία ασφυκτική οικονομική περίοδο, περικοπών, οικονομιών, μειώσεων, να ξεκινάς μία νέα επιχείρηση ηλεκτρονικού Τύπου δεν ήταν ρίσκο, ήταν τρέλα. Μια ώραία τρέλα…

Φθάσαμε σήμερα εδώ. Με αβαρίες, με ελλείψεις, με παραλείψεις, ίσως. Με άδολη αγάπη και ακοίμητη έγνοια, όμως, για την ομογένεια, έναν από τους βασικούς πυλώνες του  ελληνισμού.  Του Οικουμενικού Ελληνισμού, στο αδιαίρετο σύνολό του.

Πορευτήκαμε πάντα με γνώμονα το καλώς εννοούμενο αμοιβαίο όφελος του ελληνισμού. Σε κάθε θέμα που εκτιμούσαμε ότι η γνώμη μας μπορεί να ήταν χρήσιμη στην αντιμετώπιση των αποδήμων από την μητέρα πατρίδα, την εκθέσαμε χωρίς φόβο και δίχως πάθος.

Μπορεί κάποιους να δυσαρεστήσαμε. Ίσως κάποιους άλλους να θωπεύσαμε. Άθελα και το ένα και το άλλο. Ούτε κατ΄έξην δυσάρεστοι είναι επιδίωξή μας να γίνουμε ούτε αναίτια ευχάριστοι στο πολιτικό κατεστημένο και στην οργανωμένη έκφανση του Ελληνισμού.

Προσεγγίζουμε τα γεγονότα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, μέσα από τα μάτια του απόδημου ελληνισμού. Εμπιστευόμαστε τον πατριωτικό του παλμό. Εκτιμούμε την ανεπηρέαστη κρίση του.

Γνωρίζουμε πως γνώμονάς του είναι το καλό της πατρίδος, όπως αυτός από τόσο μακρυά το βλέπει, το παρακολουθεί και το επιβοηθά.

Σήμερα, που ζούμε μια ακόμη πολιτική μεταβολή στην γενέτειρα, με την πρώτη αριστερή κυβέρνηση των τελευταίων πολλών δεκαετιών, οι ομογενείς είναι φυσικό να παρακολουθούν περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Προσπαθούν να καταλάβουν, να συνειδητοποιήσουν προθέσεις, επιδιώξεις, μεθόδους.

Δυστυχώς, δεν τους δόθηκε ούτε σ΄αυτές τις εκλογές η δυνατότητα να εκφρασθούν μέσα από την ψήφο τους. Είναι, αυτό, ένα θέμα που εξακολουθεί να τους πληγώνει. Ελπίζουν πάντα, όμως, ότι κάποια στιγμή, κάποιοι πολιτικοί θα κατανοήσουν την πραγματικότητα . Θα ξεπεράσουν φόβους, προκαταλείψεις και αγκυλώσεις. Η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος είναι πλέον  επιταγή των καιρών.

Μερικοί από τους στόχους που είχαμε θέσει με την έκδοση της ΡΗΡ,  έχουν ήδη με επιτυχία επιτευχθεί, όπως είναι η καθημερινή ενημέρωση των αποδήμων με νέα τόσο από την Ελλάδα όσο και με θέματα που αφορούν τους ίδιους και τις κοινότητές τους. Η δυνατότητα έκφρασης των απόψεων αλλά και κοινοποίησης σημαντικών στοιχείων, πληροφοριών, ιδεών από τους ίδιους τους Ομογενείς, η φωνή των οποίων δεν έφτανε, ως όφειλε, στη μητροπολιτική Ελλάδα, είναι πλέον δεδομένη μέσα από τις στήλες της Panhellenic Post.  Ό,τι φτάνει στα ηλεκτρονικά μας ταχυδρομεία (editorials@panhellenicpost.com/ info@panhellenicpost.com/ malaspinas@hotmail.gr/ newsroom@panhellenicpost.com) βλέπουν άμεσα το φως της δημοσιότητας.  ΠΟΤΕ δεν λογοκρίναμε την γνώμη οποιουδήποτε αναγνώστη. Ουδέποτε την αποκρύψαμε. Ούτε στο μέλλον θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μπορεί ακόμη -κυρίως λόγω των οικονομικών δυσκολιών- να μην έχουμε μετεξελιχθεί, όπως επιθυμούσαμε, σε   portal,  αλλά η ΡΗΡ  και χρηστική είναι, και πολυθεματική και διεκδικητική! Είναι κατά έναν  τρόπο και διαδραστική, ενώ η ειδησεογραφία της είναι πάνω και πέρα από τα κόμματα.

Βέβαια, στις ενυπόγραφες στήλες Γνώμης, Άποψης, Τσίμπηματα κλπ. υπάρχει κάποτε  και πολιτική τοποθέτηση, με κεντρικό άξονα, όμως, την ομογένεια. Η πολιτική θέση, είναι ευδιάκριτη, ξέχωρη από την είδηση και, σε κάθε περίπτωση, επιδεχόμενη κρίσεις και επικρίσεις από εσάς, τους φίλους αναγνώστες.

Προχωρούμε. Με πίστη. Με δύναμη. Με πολλή δουλειά.

Σε σας όλους, τους χιλιάδες αναγνώστες μας από κάθε -σχεδόν- σημείο του πλανήτη, ανταποδίδουμε την αφοσίωσή σας με την αγάπη, την έγνοια την μέριμνά μας.

Η προσπάθεια για βελτιώσεις, για συμπληρώσεις και για ανέλιξη συνεχίζεται, παρά τις αντιξοότητες.

Είμαστε χαρούμενοι για το έργο μας. Ελπίζουμε και σεις να είστε υπερήφανοι για την ΡΗΡ.

Κυρίως, όμως, αισιοδοξούμε για το μέλλον.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ μνεία χρειάζεται για τους φίλους συνεργάτες της εφημερίδας. Τους  ακάματους, ανιδιοτελείς σκαπανείς της πληροφόρησης των απανταχού ομογενών μας. Στα Ιωάννινα ο εκπαιδευτικός Νίκος Σουτόπουλος., με την δημιουργική του έγνοια για τις νέες γενιές.  Στην Αθήνα ο Τάσσος Χριστοδουλίδης με τον “ακοίμητο” φακό του. Η Γιάννα Μπέτση με την ξεχωριστή “ματιά” στη μόδα και όχι μόνον. Ο Παιδίατρος και συγγραφέας Μιχάλης Κοκκινάρης, με τις γνήσιες πατριωτικές του ευαισθησίες. Ο Θανάσης Σαραντόπουλος με τη φιλική του συνδρομή. Ο Κώστας Ραϊκάκος που με το “τιμ” του εξασφαλίζουν την τεχνική υποστήριξη της εφημερίδας.  Πολλοί ακόμη καλοί φίλοι που συμμερίζονται τις αγωνίες και τα οράματά μας για τον Απόδημο Ελληνισμό. Εκλεκτοί αναμεσά τους βρίσκονται στην Κύπρο, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αθήνα, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Ευχαριστίες πολλές, ακόμη, στους ανώνυμους και επώνυμους ομογενείς αρθρογράφους, αλλά και συνομιλητές, που με τα κείμενα, τις παρατηρήσεις και τα σημειώματά τους δίνουν στην ΡΗΡ την αμεσότητα και την ομογενειακή άποψη.

Τέλος, ευχαριστώ από βάθους καρδίας την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα δυό μας παιδιά, για τη στήριξη, βοήθεια και καρτερικότητα στις ιδιόμορφες συνθήκες της συνεχούς επαγρύπνισης στο δημοσιογραφικό καθήκον.