Έναντι του ποσού-ρεκόρ πωλήθηκε ο «Nafea Faa Ipoipo» του Γκογκέν

713290D19147876F2587FFF5404FED5CΈναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε ο περίφημος πίνακας «Πότε θα Παντρευτείς;» του γάλλου μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πολ Γκογκέν, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο για την πώληση έργου τέχνης.

Αγοραστής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» και των «New York Times», είναι μια ομάδα κρατικών μουσείων του Κατάρ. Πωλητής ήταν ένας ελβετός συλλέκτης.

Το ποσό των 300 εκατ. δολαρίων «σπάει» εύκολα το προηγούμενο γνωστό ρεκόρ για ιδιωτική αγοραπωλησία, που καταγράφηκε πριν από τρία χρόνια, όταν πάλι το Κατάρ αγόρασε έναντι περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων το έργο «Οι Χαρτοπαίχτες», του Πολ Σεζάν.

Το ρεκόρ για πώληση σε δημοπρασία είναι τα 142,4 εκατομμύρια δολάρια που «έπιασε» ένα τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον.

Το έργο, με αυθεντικό τίτλο «Nafea Faa Ipoipo», φιλοτεχνήθηκε το 1892 και είναι ένα διπλό πορτρέτο δυο γυναικών από την Ταϊτή, με ζωντανά, έντονα χρώματα.

Ο Γκογκέν, που αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά το θάνατό του, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη ζωή του στην Ταϊτή, όπου ζωγράφισε αρκετά γυναικεία πορτρέτα.

Πειραματίστηκε ιδιαίτερα με τη χρήση χρωμάτων και συμβόλων στην τέχνη, επηρεάζοντας τόσο τους σύγχρονούς του, όπως ο Βαν Γκογκ, όσο και μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

Πηγή: skai.gr