Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα, προβλήματα και στην Αττική

Σοβαρή επιδείνωση παρουσίασε ο καιρός με την ΕΜΥ να προβλέπει ότι η χώρα θα πληγεί το επόμενο διήμερο από μετεωρολογική «βόμβα».

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις πλήττουν σταδιακά όλη τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία πέφτει ώς και 10 βαθμούς.

Προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται και στην Αττική από το απόγευμα της Δευτέρας. Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ προς το καζίνο.

Παράλληλα, διακόπηκε, λόγω χιονόπτωσης, από το μεσημέρι η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών, από την περιοχή Φίχθι-Αγίας Σωτήρας έως την Οινόη, στο ρεύμα προς Θήβα, καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Ελευσίνας-Θήβας από το 4ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα στην περιοχή της Μάνδρας.

Χιόνι έπεσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η χιονόπτωση σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από την Τρίτη αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε Μακεδονία και Θράκη.

Το θερμόμετρο δείχνει -4 βαθμούς Κελσίου σε Φλώρινα και Κοζάνη, -3 σε Καστοριά, μηδέν σε Σέρρες και Νευροκόπι Δράμας.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου και Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη, που είχε διακοπεί νωρίτερα, λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας έχουν διαπιστωθεί προβλήματα σε ορισμένους οδικούς άξονες. Στο Κιλκίς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), ενώ από παρακαμπτήριες οδούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού, στο σημείο της επαρχιακής οδού Μανδρών – Γαλλικού.

Στην Καστοριά, λόγω διάβρωσης του οδοστρώματος διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής (μέσω Κορομηλιάς) από 11ο έως 21ο χλμ.

Λόγω του χιονιού, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους θέλουν να μεταβούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στο νομό Πέλλας, αλλά και όσους κινούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ, και Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) από 35ο έως 45ο χλμ.

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του Δήμου Αμυνταίου.

Στη Χαλκιδική, όπου χιονίζει από νωρίς το πρωί, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου: Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (από Πολύγυρο έως Γαλάτιστα), Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (από το 65ο έως το 92ο χλμ), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Πλανών, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Γερακινής, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Καλύβων (μέσω Πατελιδά), Εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυγύρου, Παλαιά Εθνική Οδό Αρναίας – Θεσσαλονίκης (μέσω Ταξιάρχη), Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού, Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγίας.
Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από 28ο έως το 42ο χιλιόμετρο, λόγω του χιονιού. Εξάλλου, σε ετοιμότητα βρίσκεται η πολιτική προστασία στους δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει με χιονοπτώσεις την κεντρική Πελοπόννησο, από σήμερα το απόγευμα.

Από το τμήμα πολιτικής προστασίας του δήμου Τρίπολης επισημαίνεται ότι έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για να έχουν αλάτι όλα τα χωριά, ενώ θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο η τηλεφωνική γραμμή 2713.600.407, στην οποία θα απευθύνονται οι πολίτες για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την κακοκαιρία, ώστε να λάβουν βοήθεια.

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, καλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν να τις τοποθετήσουν. Επίσης, να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους, να κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα εκχιονιστικά μηχανήματα, να μην τα προσπερνούν, να κινούνται δεξιά και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κινούμενοι στον αυτοκινητόδρομο μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1025.

Τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισε ο δήμαρχος Πολυγύρου Χαλκιδικής, λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας στους δρόμους.

Σημειώνεται πως κλειστά παρέμειναν, από το πρωί, τα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Πρεσπών, Βοΐου και Ελλησπόντου Κοζάνης, αλλά και στην Άρνισσα του δήμου Έδεσσας.

Επίσης, κλειστά είναι και τα σχολεία στον δήμο Αμφίπολης στις Σέρρες μετά τη σφοδρή χιονόπτωση, που πλήττει την περιοχή από τα ξημερώματα.

«Εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις επαρχιακές οδούς Ροδολίβους, Πρώτης και Κρηνίδας προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους και να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στις Σέρρες Γιώργος Καραγιαννίδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο, από νωρίς το πρωί, συνεργεία του δήμου ρίχνουν αλάτι σε αστικούς δρόμους, στα δημοτικά διαμερίσματα Ροδολίβος και Πρώτη, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων αλλά και των πεζών.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για όσα οχήματα κινούνται στον επαρχιακό δρόμο Σερρών – Βροντούς, ενώ στο σημείο αναμένεται και εκχιονιστικό μηχάνημα από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Στο νομό Ιωαννίνων το θερμόμετρο δείχνει -4 βαθμούς στο Μέτσοβο και -3 στο Ανατολικό Ζαγόρι. Από τις 6 το πρωί, χιονίζει και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ στην Κόνιτσα σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης.

Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, εργάζονται 37 μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν χωριά.

Ασταμάτητα χιονίζει σε όλη τη Φθιώτιδα. Στον Δομοκό δόθηκε εντολή να κλείσουν τα σχολεία, καθώς η κυκλοφορία διεξάγεται με προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Φθιώτιδας το χιόνι φτάνει τα 10 με 15 εκατοστά. Σε σημεία της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και της εθνική οδού Λαμίας – Δομοκού εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αλάτι.

Στην εθνική οδό Λαμίας-Άμφισσας, κατά περιόδους επικρατεί έντονη χιονόπτωση και σε ορισμένες περιπτώσεις η τροχαία προχωράει σε διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών, έτσι ώστε τα εκχιονιστικά μηχανήματα, να ανοίξουν τον δρόμο από το χιόνι ρίχνοντας αλάτι, ενώ στη συνέχεια επιτρέπουν και πάλι την κυκλοφορία των οχημάτων.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το επόμενο διήμερο προβλέπονται:

  • Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής και βόρειας χώρας. (Από το απόγευμα της Δευτέρας, στις περιοχές περιλαμβάνεται και η Αττική κυρίως τα βόρεια και ανατολικά του νομού).
  • Βόρειοι άνεμοι που τη Δευτέρα (09-02-2015) η έντασή τους θα φτάνει στα δυτικά πρόσκαιρα τα 8 με 9 μποφόρ, στα ανατολικά τα 8 με 10 μποφόρ έως την Τρίτη (10-02-2015) ενώ στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 9 και τοπικά στα 10 μποφόρ έως και την Τετάρτη (11-02-2015).
  • Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλα τα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Δευτέρα (09-02-2015) σε όλες τις ανατολικές και νότιες κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας που σταδιακά την Τρίτη (10-02-2015) θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.
  • Η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας την Τρίτη (10-02-2015) ενώ στις υπόλοιπες την Τετάρτη (11-02-2015), όμως η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα (09-02-2015) και στα ηπειρωτικά από την Τρίτη (10-02-2015) θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.