Το αδιέξοδο σπρώχνει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ

Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν προκαλώντας φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20 ότι ωθεί την Ελλάδα πλησιέστερα στην χρεοκοπία και πιθανόν ακόμη και στην αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη εκτιμά η Wall Street Journal.

«Οι βασικοί παράγοντες στο δράμα του χρέους στην Ελλάδα εμμένουν στις απόψεις τους, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν» αναφέρεται στη Wall Street Journal σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη.

ωθεί την Ελλάδα πλησιέστερα στην πτώχευση και πιθανόν ακόμη και στην αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προκαλεί φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20 ότι ωθεί την Ελλάδα πλησιέστερα στην πτώχευση και πιθανόν ακόμη και στην αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη. Εξέλιξη που οι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου φοβούνται πως θα μπορούσε να διασπάσει την Ευρωζώνη και να την ρίξει πίσω στην ύφεση και κατ’ αυτόν τον τρόπο να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη».

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Zhu Guangyao, δήλωσε ότι «μια ισχυρή Ευρωζώνη είναι πραγματικά σημαντική. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και τα μέλη της ΕΕ, κατά τρόπο παραγωγικό, θα βρουν μια λύση σύντομα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «χωρίς πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Σαπέν, όπως σημειώνεται, έστειλε ένα πιο «διαλλακτικό μήνυμα» στη συνεδρίαση της G-20, λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο συμβιβασμός είναι δυνατός. «Νομίζω ότι υπάρχει ευελιξία να εξευρεθεί μία βραχυπρόθεσμη λύση», όπως είπε, «που θα έδινε στην Ελλάδα χρηματοδότηση, ενώ θα γινόταν και επεξεργασία για ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, όπως αναφέρεται, «μπορεί να ακούγεται σαν “γονική κατσάδα” στην Κωνσταντινούπολη, προτρέποντας τους Ευρωπαίους συναδέλφους του προς μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ/newsIt.gr

ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Στο μεταξύ, για άκαμπτη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ αναφορικά με την Ελλάδα, έκαναν λόγο κύκλοι του Λευκού Οίκου σχολιάζοντας τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον αμερικανό πρόεδρο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Mega πηγές της αμερικανικής προεδρίας δήλωναν ότι ο κ. Ομπάμα αισθάνεται από τη μεριά του ότι έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό να κάνει, θέτοντας ξανά το θέμα της Ελλάδας στη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο, ωστόσο κυριαρχεί η εκτίμηση ότι προέκυψε σημαντική διαφωνία.

Εξάλλου, γερμανοί δημοσιογράφοι που βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο μεταφέρουν την εκτίμηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει σκληρή με την Ελλάδα και θεωρεί ότι ακόμα υπάρχει πρόγραμμα της χώρας με την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με τα κράτη της Ευρώπης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόσο για να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας, όσο και η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη» επισήμανε εξάλλου ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, στον απόηχο της συνάντησης Ομπάμα – Μέρκελ.

Ο κ. Ρόουντς, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής (Δευτέρα) ενημέρωσης για τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Λευκό Οίκο, πρόσθεσε ότι «αλλά, έχουμε επίσης πει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μονοπάτι για την ανάπτυξη που θέλαμε να δούμε, είναι μια διπλή επικέντρωση, τόσο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης και ένα σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα».

Ο σύμβουλος του Αμερικανού ηγέτη επισήμανε ότι «πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί καλύτερα εντός της Ευρωζώνης» και «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, που θα προέρχονται από κάθε είδους αστάθεια ή διάσπαση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».

Πηγή: skai.gr