Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 12 Φεβρουαρίου 2015


Η μη επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup δεσπόζει στο σημερινό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι εκδηλώσεις συμπαραστάσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η παραδοχή των Σάββα Βέργα και Ευτύχιου Μαληκκίδη για μίζες στην υπόθεση ΣΑΠΑ, η καταδίκη του πρώην ΥΠΕΣ Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιού του για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και οι πληροφορίες σε ότι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ.

Η “Αλήθεια” στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο “Swissleaks: Υπόγειες διαδρομές με Κύπρο” γράφει ότι τους συνδετικούς κρίκους της ελληνικής και της άγνωστης κυπριακής λίστας Λαγκάρντ εντόπισαν τα αθηναϊκά “Νέα” στο πλαίσιο του Swissleaks της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ.  Προβάλλει επίσης την απόφαση του δικαστηρίου στην Αθήνα 15χρονη φυλάκιση του Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιού του Μιχάλη για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επίσης αναφέρεται στη νέα αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου για τις εκποιήσεις.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Στην…παράταση κι όποιος αντέξει” γράφει ότι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Eurogroup χθες κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την πρότασή της σε σχέση με το μνημόνιο. Αλλού προβάλλει τις εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για συμπαράσταση προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου γράφει ότι ο Σύνδεσμος Αργοναύτες εκφράζει σοβαρές ανησυχίες που αφορούν στα θέματα της ουσιαστικής διαχείρισης κρίσεων και της πολιτικής άμυνας, όπως αυτή εφαρμόζεται σήμερα στα σχολεία, σημειώνοντας πως τα παιδιά “αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”.

“Τετραήμερο θρίλερ για Ελλάδα” είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” που αναφέρει ότι μπροστά σε ένα δύσκολο τετραήμερο βρίσκεται από χθες τα μεσάνυχτα η Ελλάδα καθώς το Eurogroup ξεκαθάρισε στην Αθήνα ότι επέκταση του προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αλλού αναφέρει ότι δεν θα εκτίσει την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές ο Σάββας Βέργας αλλά θα τεθεί υπό προστασία σε ειδικό χώρο μετά που επικαλέστηκε φόβους για τη ζωή του. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος από τη Λευκωσία εξήγγειλε νέους σχεδιασμούς στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας.

Η “Χαραυγή” κάτω από τον κύριο τίτλο “Εκκρεμούν βιοψίες, καθυστερούν θεραπείες” αναφέρει ότι είναι υποστελεχωμένο το Ιστοπαθολογικό Τμήμα και είναι αδύνατη η διεκπεραίωση τους επόμενους δύο μήνες αν δεν στελεχωθεί το αρμόδιο τμήμα. Γράφει αλλού ότι στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκονται από χθες οι Σάββας Βέργας και Ευτύχιος Μαληκκίδης αφού παραδέχθηκαν ότι πήραν μίζες 520 χιλιάδων ευρώ ο πρώτος και 498 χιλιάδων ο δεύτερος.  Η “Χ” γράφει επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν μεγάλες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

“Η Ευρωζώνη και η Ελλάδα δεν φθάνουν σε συμφωνία” είναι ο τίτλος της “Cyprus Mail” η οποία αναφέρει οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα  κατά το έκτακτο Eurogroup. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης θα επιδιώξει συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι ο πρώην διευθυντής της Cytavision Ορέστης Βασιλείου συνεχίζει να λαμβάνει τον μισθό του παρά το ότι βρίσκεται στην φυλακή. Προβάλλει επίσης την είδηση ότι ο Σάββας Βέργας και Ευτύχιος Μαλληκίδης βρίσκονται πλέον στις Κεντρικές Φυλακές μετά την παραδοχή για μίζες.

ΚΥΠΕ