Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 19 Φεβρουαρίου 2015


Η αναμενόμενη υποβολή αιτήματος από την Ελλάδα για την παράταση της δανειακής της σύμβασης, η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΚΥΠΕ και τα όσα ανέφερε για την οικονομία και το Κυπριακό, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους Σάββα Βέργα και Ευτύχιο Μαληκκίδη για την υπόθεση του ΣΑΠΑ, η εγκληματική ενέργεια το βράδυ της Τρίτης έξω από την οικία του Αλέξη Μαυρομιχάλη στο Στρόβολο, η απόλυση του Μάριου Χαννίδη από τον ΚΟΤ και η νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, με κύριο τίτλο “6 χρόνια φυλακή για απληστία!..”, αναφέρει πως ποινή φυλάκισης έξι χρόνων επιβλήθηκε χθες από το Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στην Πάφο, στον τέως δήμαρχο της πόλης Σάββα Βέργα και στον τελών σε διαθεσιμότητα Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαληκκίδη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι με δική τους παραδοχή. Αλλού αναφέρει πως ο ΚΟΤ έδιωξε τον Μάριο Χαννίδη, ο οποίος ζητά παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μιλώντας για πολιτική εξόντωσή του. Αλλού αναφέρει πως “στο άψε-σβήσε” ανέβηκαν οι τιμές των καυσίμων.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί”, γράφει πως σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους, με την ελληνική κυβέρνηση να καταθέτει σήμερα το αίτημά της. Αλλού σημειώνει πως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων ο Προκόπης Παυλόπουλος. Επίσης γράφει πως  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη Μόσχα με προσδοκίες.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο του θέμα “Σήμερα το ελληνικό στοίχημα” και αναφέρει πως μάχη με το χρόνο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η τομή που θα σπάσει το αδιέξοδο, δίνεται στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο τους Ντάισελμπλουμ και Γιούνγκερ, που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Αθήνα, Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλού σημειώνει πως στην επικαιροποίηση της κοινής θέσης του 2009 φαίνεται να στρέφεται το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε χθες σε πολύωρη συνεδρίαση και θα συνεχίσει και σήμερα. Επίσης γράφει πως έλεγχο των ενεργειακών συμφωνιών θέλει η ΕΕ.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Σε διάσταση με την πραγματικότητα ο Πρόεδρος” πως “σε διάσταση με την πραγματικότητα και με το τί βιώνει ο μέσος Κύπριος πολίτης φαίνεται να βρίσκεται μονίμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του” και πως η πλειοψηφία των πολιτών χαρακτηρίζει “κακή” την οικονομία και πιστεύει ότι τα χειρότερα έπονται. Επίσης γράφει πως ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο 6ος Πρόεδρος της Ελλάδας. Επίσης αναφέρει πως πλαφόν στα καύσιμα ζητούν οι καταναλωτές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “`Κανένα κίνητρο παρά μόνο απληστία` λέει η δικαστής” γράφει πως ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ο προϊστάμενος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων της πόλης καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκισης σε σχέση με κατηγορίες διαφθοράς που αφορούν την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος της πόλης. Αλλού αναφέρεται στην εγκληματική ενέργεια έξω από την οικία του Αλέξη Μαυρομιχάλη στη Λευκωσία που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο. Επίσης αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε χθες να αυξήσει τον ELA προς της ελληνικές τράπεζες στα 68,3 δις ευρώ.

 

ΚΥΠΕ