Ξεσηκώθηκε η ομογένεια για τον χειρισμό των γενοκτονιών από Αυστραλούς κυβερνητικούς

Οι μεγαλύτεροι ομογενειακοί οργανισμοί της Ν.Ν. Ουαλίας, δηλαδή η Ελληνική Κοινότητα Ν. Ν. Ουαλίας, το Αυστραλοελληνικό Συμβούλιο Ν.Ν. Ουαλίας, η Κυπριακή Κοινότητα της  Ν.Ν. Ουαλίας καθώς και οργανισμοί εθνικοτήτων, οι πρόγονοι των οποίων έπεσαν θύματα γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι στις αρχές του 20ού αιώνα, ένωσαν τις φωνές τους αυτήν την εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν στον πολιτειακό υπουργό Κοινοτικών Θεμάτων, κ. Victor Dominello, με αφορμή σειρά οδηγιών που ανακοίνωσε ο διευθυντής του οργανισμού Πολυπολιτισμού Ν.Ν. Ουαλίας κ. Hakan Harman.

Οι οδηγίες που έδωσε ο κ. Harman αφορούν το πώς θα γίνεται αναφορά από αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο κ. Harman στις οδηγίες του ανέφερε ότι απαγορεύεται η απόδοση κατηγοριών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση όσον αφορά τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν τότε.

Εκτός από τους παραπάνω οργανισμούς, στην οδηγία που εξέδωσε ο κ. Harman, αντέδρασε και ο προκάτοχός του, κ. Stepan Kerkyasharian, δηλώνοντας ότι ο κ. Harman δεν συμβουλεύτηκε την ευρύτερη κοινότητα πριν προβεί στην έκδοση των οδηγιών του και αυτό δημιούργησε διχόνοια και διατάραξε την κοινωνική αρμονία.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Harman αποφάσισε, τελικά, να αποσύρει τις οδηγίες που εξέδωσε και παραδέχθηκε ότι, όντως δεν έπρεπε να πάρει αυτήν την απόφαση μονομερώς, όπως έκανε.

Οι οδηγίες του κ. Harman εκδόθηκαν και αποσύρθηκαν λίγες μέρες πριν την έναρξη αποκαλυπτηρίων μνημείων που τιμούν τα θύματα γενοκτονίας σε διαφορετικά σημεία της Ν.Ν. Ουαλίας.

Εντούτοις και παρά την «γκάφα ολκής» που διέπραξε ο διευθυντής του οργανισμού Πολυπολιτισμού Ν.Ν. Ουαλίας, δεν ασκήθηκαν πιέσεις προς τον αρμόδιο υπουργό για παραίτησή του.

πηγή:neoskosmos.com