Κατάθεση του ζεύγους Παναγοπούλου στη δίκη για το «συνδικάτο του εγκλήματος»

Κατέθεσαν χθες,  (Πέμπτη) ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος και η γυναίκα του Κατερίνα Παναγοπούλου, στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος».

Για συμμετοχή στην οργάνωση κατηγορούνται 18 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι βαρυποινίτες Παναγιώτης Βλαστός και Ιωάννης Σκαφτούρος.

Ο κ. Παναγόπουλος κατέθεσε στο δικαστήριο -που συνεδριάζει εδώ και μήνες στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού- για τα γεγονότα που έγιναν από τις 12 Ιανουαρίου 2009, όταν απήχθη, έως τις 20 του ίδιου μήνα, όταν απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του,  με λύτρα 30 εκατομμύρια ευρώ που τους παρέδωσε η σύζυγός του.

Στην κατάθεσή του, ο εφοπλιστής, με περίσσευμα ψυχής, τόνισε και πάλι ότι οι απαγωγείς τού φέρθηκαν με ευγένεια, ενώ, όπως ανέφερε, φρόντισαν κατά τη διάρκεια της κράτησής του να του δίνουν ανελλιπώς τα φάρμακά του, «χωρίς τα οποία θα είχε κινδυνεύσει η ζωή του».

Ο εφοπλιστής κλήθηκε να περιγράψει τις ημέρες της ομηρίας που έζησε το 2009. Όπως και στο πρωτόδικο Δικαστήριο υπογράμμισε πως παρά την ταλαιπωρία και τον τρόμο “Μου έδιναν ανελλιπώς τα φάρμακά μου χωρίς τα οποία θα είχε κινδυνέψει η ζωή μου”. Όπως είπε στους δικαστές «Οι απαγωγείς ήταν ευγενικοί μαζί μου. Με πρόσεξαν και προσπάθησαν να βρουν τα εξειδικευμένα φάρμακα που έπρεπε να παίρνω, παρά τον κίνδυνο να εντοπιστούν.

Το ζεύγος Περικλή και Κατερίνας Παναγοπούλου, προσερχόμενο να καταθέσει στη δίκη.

Το ζεύγος Περικλή και Κατερίνας Παναγοπούλου, προσερχόμενο να καταθέσει στη δίκη.

Εκφράζοντας αισθήματα ανθρωπιάς και μεγαλοψυχίας συγκρινόμενα μόνον με εκείνα του επισκόπου Μυριήλ, στο κλασικό μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτορος Ουγκώ “Οι Άθλιοι”, ο εφοπλιστής ευχήθηκε “τα χρήματα αυτά να τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Η σύζυγός μου έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα για να μαζευτούν τα λύτρα αμέσως», είπε.

Ο κατηγορούμενος Χαράλαμπος Μουστάκας, μάλιστα, απευθυνόμενος στον Περικλή Παναγόπουλο είπε: «Λυπάμαι πολύ κ. Παναγόπουλε».

« Σε συγχωρώ. Έχεις την ηλικία του εγγονού μου. Σου εύχομαι καλή τύχη», του απάντησε ο εφοπλιστής.

Στη κατάθεση της η σύζυγος του εφοπλιστή, εθνική πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, του ζεύγους υποστήριξε πως η ψυχραιμία του συζύγου της ήταν αυτή που την βοήθησε ώστε να πάνε όλα καλά και να συγκεντρωθούν τα λύτρα.

«Για εμάς ήταν μία περιπέτεια ζωής, δοξάζω το Θεό που ο σύζυγός μου είναι ζωντανός και γύρισε κοντά μας. Ελπίζω μετά από όλα αυτά, οι κατηγορούμενοι να σταματήσουν τις παράνομες πράξεις τους» είπε υπογραμμίζοντας: «Πολλές φορές όταν ο σύζυγός μου θυμάται εκείνες τις δύσκολες στιγμές και τις συζητάμε, μου λέει με πόσο σεβασμό και καλοσύνη του συμπεριφέρθηκαν στο κρησφύγετο».

Η υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την πρόσφατη δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συμμορία που δρούσε με έδρα τις φυλακές και πρωταγωνιστές και πάλι τους Βλαστό και Σκαφτούρο. Μάλιστα, τα 30 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξαν οι απαγωγείς και παραμένουν άφαντα καταγράφονται και στην νέα υπόθεση που έχει σχηματιστεί καθώς φαίνεται να αποτέλεσαν «βασικό κεφάλαιο» για τις νέες δραστηριότητες της συμμορίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η «Λίτσα» ,εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού στις καταθέσεις της λέει πως τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα «φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη».

Υπενθυμίζεται ότι για την απαγωγή του εφοπλιστή έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό ως ηθικοί αυτουργοί οι Παναγιώτης Βλαστός και Ιωάννης Σκαφτούρος και ως φυσικοί αυτουργοί οι Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγιάννης, Απόστολος Πετράκης και Χαράλαμπος Μουστάκας. Το δικαστήριο είχε επιβάλει στους τέσσερις πρώτους ποινή ισόβιας κάθειρξης για την απαγωγή του εφοπλιστή.

Στο εδώλιο για την εγκληματική δραστηριότητα της ομάδας κάθεται και ο Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών.

 

Στοιχεία από efsyn.gr/makeleio.gr