Πράσινο φως από το Eurogroup στο ελληνικό αίτημα για παράταση – Διαφωνεί το ΔΝΤ

Το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διήρκεσε μόλις μία ώρα.«Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τελείωσε και το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων εγκρίθηκε» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.Η ανακοίνωση του Eurogroup
Σε σχετική ανακοίνωση το Eurogroup αναφέρει ότι συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασαν οι ελληνικές Aρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο έως το τέλος του Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση, με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

» Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες, με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας» αναφέρει το Eurogroup.

Η Ευρωζώνη τόνισε ακόμη ότι «καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Την θετική είδηση για το πράσινο φως επιβεβαίωσε ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο επίτροπος για το ευρώ Βαλντίς Ντομπρόφσκις ανέφερε στο twitter ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβουλία, που είναι απαραίτητο.

Η γερμανική βουλή (Bundestag) θα αποφανθεί το πρωί της Παρασκευής επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ.

Το καλό κλίμα φάνηκε από το πρωί με τις πρώτες δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαρακτήρισε την επιστολή Βαρουφάκη επαρκώς περιεκτική.

Και το Βερολίνο φάνηκε το μεσημέρι, λίγο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, συγκρατημένα αισιόδοξο για την επίτευξη συμφωνίας, μετά την αποστολή της ελληνικής λίστας.

Η επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς με τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις -προαπαιτούμενο για την έγκριση του αιτήματος τετράμηνης παράτασης- αναφέρει ότι:

Η Ελλάδα δεσμεύεται να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, την αναθεώρηση και έλεγχο των δαπανών, ενώ περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση παραθύρων και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί. Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους.

ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με επιστολή του στο Eurogroup, εκφράζει ανησυχίες για την λίστα που στάλθηκε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, αναφέροντας πως είναι μεν περιεκτική, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένη!

Όπως όλα δείχνουν, το Eurogroup εγκρίνει την λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως εκφράζει αντιρρήσεις!

B-naa61W0AI74HC.jpg_large
Συγκεκριμένα, σε επιστολή του Ταμείου προς το Eurogroup, αναφέρεται πως παρά το ότι η λίστα είναι περιεκτική, θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην επιστολή της αναφέρει: “Ενώ η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι περιεκτική, δεν είναι πολύ συγκεκριμένη, κάτι που ίσως και μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενο, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι νέα”.

Στην ίδια επιστολή, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει τα σημάδια για πιο σκληρή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ωστόσο στην συνέχεια προειδοποιεί:

“Σημειώνουμε συγκεκριμένα πως δεν υπάρχουν ούτε ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων για τη σύνταξη και τον ΦΠΑ, ούτε κατηγορηματικές δεσμεύσεις για τη συνέχιση των ήδη συμφωνημένων πολιτικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για διοικητικές μεταρρυθμίσεις, για ιδιωτικοποιήσεις για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οπως γνωρίζετε, θεωρούμε τέτοιες δεσμεύσεις κρίσιμες για την ικανότητα της Eλλάδας να πετύχει τους βασικούς στόχους του χρηματοδοτούμενου προγράμματός της, για αυτό αυτά είναι τα ζητήματα που υπόκεινται στις περισσότερα διαρθρωτικά σημεία που έχουν συμφωνηθεί”, σημειώνει ακόμη η επικεφαλής του ΔΝΤ.