Ο Αλ.Τσίπρας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ “κεκλεισμένων των θυρών”! Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών τοποθετείται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Πάνω από δυο ώρες συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών συμπληρώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει, με τους βουλευτές που μπαίνουν και βγαίνουν στην αίθουσα να κρατούν το στόμα τους προς το παρόν κλειστό για όσα ακούγονται.

Τον λόγο εκτός από τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη πήρε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να του έχει απαντήσει.

Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών τοποθετείται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μαραθώνια εξελίσσεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, αφού μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το λόγο ζήτησε σχεδόν το σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος προκειμένου να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας στο Eurogroup αλλά και το πώς πρέπει η κυβέρνηση να πορευτεί στο εξής

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έκανε εξαντλητική ενημέρωση στους βουλευτές του κόμματός του για το τι συνέβη από την πρώτη μέρα των διεθνών επαφών του ίδιου αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη με τους εταίρους και τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πως προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Συμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:

* Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο
* απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
* ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
* αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε “αριστερή παρένθεση” της κυβέρνησης
* το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
* η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup

Συνέστησε προσοχή στα μέλη της Κ.Ο. λέγοντας ότι θα κριθούμε στο τέλος από την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε και όχι μόνο από την ικανότητα να διαπραγματευθούμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος είναι και στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για τις δύσκολες ώρες που πέρασε στις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάνης Δραγασάκης.

Το κλίμα πάντως στην συνεδρίαση δεν θυμίζει σε τίποτα το πανηγυρικό της προηγούμενης φοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η κυβέρνηση κλείνει ακριβώς ένα μήνα.Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που “πατάνε” στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».

Newsroom ΔΟΛ/ newsIt.gr