Επί ξυρού ακμής όπως δίδαξε ο Νέστωρ στους Έλληνες, όλοι πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν για να καταλάβουμε την Τροία!!!

Του Παναγιώτη Ευαγγελόπουλου

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η πιο συγκινητική στιγμή του ταξιδιού μου στην Ινδία ήταν η συνάντηση μου με τον Ronald Meinardus στο σπίτι του στο Νέο Δελχί.

Ο Dr. Ronald Meinardus είναι Regional Director στην Νότια Ασία του Γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Naumann.

Ήταν η πρώτη φορά που τον συνάντησα ξανά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια όταν ήταν ακόμη εκπρόσωπος επί σειρά ετών στην Ελλάδα.

Ήμουν νεότατος όταν τον είχα επισκεφθεί για πρώτη φορά στο γραφείο του στο Κολωνάκι.

Ο Ρόναλντ ανεξίτηλος από το πέρασμα του χρόνου, με τα άπταιστα Ελληνικά του καθότι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής των Αθηνών και με μία πραγματική αγάπη για την Ελλάδα που την θεωρεί δεύτερη πατρίδα του ενώ όπως δείχνει και η φωτογραφία, η Ελληνική Σημαία πάντα κυματίζει στο σπίτι του ως ελάχιστο δείγμα αφοσίωσης του στον Ελληνισμό και στην Ελληνική του παιδεία.

Με τον ίδιο τρόπο πάντα αρωγός της Ελλάδος ακόμη και στους λιγοστούς Έλληνες επιχειρηματίες που επιχειρούν το άνοιγμα τους στην απέραντη αγορά της Ινδίας!IMG_3098

Χάριν του Ρόναλντ εκπαιδεύτηκα και μορφώθηκα από πολλά προγράμματα του Ιδρύματος με κορυφαίο γεγονός την υποτροφία που πήρα τότε νέος φοιτητής της εκπαίδευσης μου στο Ινστιτούτο Ελευθερίας και Ανάπτυξης του Ιδρύματος Friedrich Naumman.

Μια άλλη στιγμή πολύ σημαντική ήταν τον Φεβρουάριο του 2013 όταν το Ίδρυμα με προσκάλεσε να μιλήσω στην καρδιά της Γερμανίας, την πρωτεύουσα της το Βερολίνο, για την Ελληνική οικονομική κρίση μπροστά σε ένα δύσκολο και απαιτητικό κοινό.

Διπλή μου χαρά ότι σε αυτό το συνέδριο ήμουν μαζί με τον αδελφικό μου φίλο από τα φοιτητικά μας χρόνια Πάσχο Μανδραβέλη που τόσα πράγματα έχουμε ζήσει μαζί.

Σε αυτό το συνέδριο υποστήριξα όσο πιο νηφάλια μπορούσα στο Γερμανικό ακροατήριο πόσο απαραίτητη και σημαντική είναι για την Ελληνική οικονομία η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους μας ως η πιο ορθολογική ανταλλαγή της δημοσιονομικής μας εξισορρόπησης.

Η ελάφρυνση θα βοηθούσε την Ελλάδα να σηκωθεί όρθια και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μας θα απελευθέρωνε τις αστείρευτες δυνάμεις της Ελληνικής οικονομίας.

Στο τέλος της εισήγησης μου ακόμη και οι πιο σκληροί Γερμανοί στην συζήτηση που ακολούθησε το είδαν αυτό θετικά αλλά και ο Πάσχος που ανέκαθεν υφίσταμαι την βάσανο της σκληρής κριτικής του μου είπε ότι αυτή την φορά Παναγιώτη ήσουν πραγματικά καλός.

Τα γράφω αυτά για να δείξω ότι οι Γερμανοί δεν είναι μόνον εταίροι μας αλλά εξαιρετικά λογικοί αλλά και κάτι παραπάνω, αγαπούν την Ελλάδα και την θέλουν ισχυρή, απαλλαγμένη από τις παθογένειες της και χώρα που να αξίζει την κληρονομιά που παρέδωσε στον Δυτικό Πολιτισμό.

Εξάλλου δεν υπάρχει Γερμανός χωρίς Ελληνική Παιδεία, από τα χρόνια του Δημοτικού όπως τα παιδιά μου στη Βιέννη έως τα χρόνια του Πανεπιστημίου που μου λένε οι συνομήλικοι μου συνάδελφοι των Γερμανικών Πανεπιστημίων.

Δυστυχώς η προηγούμενη συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν τα κατάφερε διότι υιοθέτησε μια βαθιά αντιφιλελεύθερη πολιτική, αρπακτική και αφαίμαξης των δυνάμεων της Ελληνικής οικονομίας.

Η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επέτυχε μία εύθραυστη δημοσιονομική εξισορρόπηση αλλά με το στραγγάλισμα της Ελληνικής οικονομίας και χωρίς ουδόλως να επιτύχει ελάφρυνση του δημοσίου χρέους μας.

Όπερ σημαίνει μηδέν εις το πηλίκον.

Με αυτά και με αυτά η συζήτηση με τον Ρόναλντ που με άκουγε πολύ σκεπτικά ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δική μου αποκλειστικά θέση ήταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρότι ξένη προς τις φιλελεύθερες αντιλήψεις μου που εξάλλου το γράφω και δημόσια δεν την ψήφισα, πρέπει να υποστηριχτεί όσο περισσότερο γίνεται!

Ακόμη μάλιστα περισσότερο δεν πρέπει να υπονομευθεί με κανέναν τρόπο ούτε από εμάς τους Έλληνες ούτε από τους φίλους μας Ευρωπαίους και Αμερικάνους.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια άλλης αποτυχίας και αν όλοι βοηθήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πετύχει τότε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δείξει οξυδέρκεια, πραγματισμό και θα εκλογικεύσει στον μείζονα βαθμό την πολιτική της σε όλους τους τομείς.

Βέβαια όλα αυτά θα τα κρίνει η πραγματικότητα αλλά το δικό μας χρέος αυτό είναι, να τους αφήσουμε να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και τις ικανότητες τους με την ειλικρινή και βεβαία υποστήριξη μας.

Επί ξυρού ακμής όπως δίδαξε ο Νέστωρ στους Έλληνες, όλοι πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν για να καταλάβουμε την Τροία!!!

Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου