Τα μαζεύει τώρα η κυβέρνηση για την παράταση στις δόσεις του ΔΝΤ: Μια ιδέα είπε ο Φλαμπουράρης

Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησε η κυβερνητική άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση παράταση επί δίμηνο της αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ.

Μετά το μήνυμα που έστειλαν δημοσίως αξιωματούχοι του Ταμείου «ξεχάστε την παράταση» ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης να μαζέψει τα κάστανα από τη φωτιά.

«Δεν είναι μέσα στους σκοπούς της κυβέρνησης η κατάθεση δίμηνης παράτασης αποπληρωμής του ΔΝΤ» είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (ρ/φ Alpha 9,89) για να προσθέσει πως «ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε απλώς μια ιδέα». Υποσχέθηκε μάλιστα ότι «θα βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό».

Εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί σχετικό αίτημα. «Είμαστε σε συζητήσεις με το ΔΝΤ, η παράταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί δεν προβλέπεται από το καταστατικό του» παραδέχθηκε και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν όμως πρακτικές, όταν μια χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε για μια αποπληρωμή, να υπάρχουν προβλέψεις γι’ αυτό. Το χρηματοδοτικό κενό είναι γύρω στα 2-3 δις, είναι ένα μικρό ποσό τηρουμένων των αναλογιών. Είναι ένα «αγκάθι» που φυτεύτηκε στο δρόμο μας, σαν μια «παγίδα» που έχει τεθεί».

«Δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να υποβάλλει τέτοιο αίτημα. Δεν είναι μέσα στους σκοπούς της κυβέρνησης η κατάθεση δίμηνης παράτασης αποπληρωμής του ΔΝΤ» είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (ρ/φ Alpha 9,89) για να προσθέσει πως «ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε μια ιδέα». Υποσχέθηκε μάλιστα ότι «μέσα σε καλό πνεύμα αμοιβαίας συνεννόησης, θα βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό».

Εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί σχετικό αίτημα. «Είμαστε σε συζητήσεις με το ΔΝΤ, η παράταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί δεν προβλέπεται από το καταστατικό του» παραδέχθηκε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν όμως πρακτικές, όταν μια χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε για μια αποπληρωμή, να υπάρχουν προβλέψεις γι’ αυτό. Το χρηματοδοτικό κενό είναι γύρω στα 2-3 δις, είναι ένα μικρό ποσό τηρουμένων των αναλογιών. Είναι ένα «αγκάθι» που φυτεύτηκε στο δρόμο μας, σαν μια «παγίδα» που έχει τεθεί».

Τι είχε δηλώσει ο Φλαμπουράρης

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθάρισε πως είναι δεδομένο ότι η χώρα θα έχει πρόβλημα στο να αποπληρώσει τις δόσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο.
Μια δήλωση την οποία έσπευσε να σχολιάσει μέσω του Mega ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης:«Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 δισ. και έχουμε μαζέψει 0,8 δισ., θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών».

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς, ούτε εμάς».

Πηγή: iefimerida.gr