Ελβετία: Η πρώτη χώρα με σχέδιο για το κλίμα

Η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που υπέβαλε σχέδιο για την μείωση της εκπομπής αερίων που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενόψει της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, στο Παρίσι.imr

Ορισμένες άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (με τα 28 κράτη – μέλη της), έχουν αναλύσει τα σχέδιά τους εντός των συνόρων τους, αλλά δεν έχουν καταθέσει επισήμως τις προτάσεις τους, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά το 2020.

Ο ελβετικός φάκελος κοινοποίησε το πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών των «ενόχων» αερίων σε εθνική κλίμακα κατά 50% κάτω από τα επίπεδα του 1990, έως το 2030, μειώνοντας κατά 30% τον όγκο στις πλατφόρμες στήριξης των σπιτιών και το υπόλοιπο επενδύοντας σε έργα κοπής άνθρακα εκτός συνόρων!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελβετία έχει πράξει ελάχιστα προς αυτήν την κατεύθυνση από το 1990, καθώς, στο διάστημα αυτό, έχει μειώσει μόλις 2,8% τις εκπομπές των αερίων.

Η Κριστιάνα Φιγκουέρες, επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, χαιρέτησε την κίνηση της Ελβετίας και τόνισε την ανάγκη να ενταθεί η διαδικασία κατάθεσης των σχεδίων τους επόμενους μήνες.

«Η Ελβετία αποδεικνύει τη βούληση της ηγεσίας της, τη δέσμευσή της και την υποστήριξή της στο σκοπό μας και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για επιτυχή έκβαση του συμβουλίου στο Παρίσι, σε δέκα μήνες. Αυτό ήταν το πρώτο σχέδιο, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο», δήλωσε με θέρμη η Κριστιάνα Φιγκουέρες.