ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία, προειδοποιήσεις και διαφωνίες στην Κεντρική Επιτροπή

Ξέσπασμα Λαφαζάνη: Προβληματική η συμφωνία – Έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά – Νέα καρφιά Μηλιού – Νταβανέλλος: Ανατροπή συμφωνίας ή κυβέρνησης

Με τις αναμενόμενες ενστάσεις για την συμφωνία με τους πιστωτές,  με έντονη αμηχανία αλλά και με μία καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, συνεχίζονται το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.Μιλώντας μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι «στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. “Η υπογράφετε νέο μνημόνιο η χρεοκοπείτε”», και προσέθεσε ότι «η μεταβατική συμφωνία είναι προωθητικός συμβιβασμός. Κερδίσαμε χρόνο».Απευθυνόμενος, όμως, στο εσωκομματικό ακροατήριο ήταν ιδιαιτέρως αυστηρός και τόνισε εν είδει άτυπης προειδοποίησης: «Απαιτείται συγκρότηση μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για να αποτρέψουμε την απειλή ενός νέου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήσαμε μετά το συνέδριο δεν είναι ούτε ενιαίος ούτε κόμμα των μελών του και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με υπευθυνότητα των μελών του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να επέκρινε τη συμφωνία, λέγοντας ότι παρουσιάζει ασάφειες και προβλήματα.

Θεώρησε δεδομένο ότι η συμφωνία δεν θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή και σημείωσε, μεταξύ των άλλων: «Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά».

Προσέθεσε ότι «η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα» και υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα».

Απορριπτικός προς την όποια κριτική εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες» τις κριτικές, συμπλήρωσε όμως: «Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».

Τσακαλώτος διαψεύδει Βαρουφάκη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε επί της ουσίας τον Γιάνη Βαρουφάκη και όσα είχε πει ο υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι η Γερμανία ήταν αυτή που δεν επιθυμούσε τις ασάφειες που υπάρχουν στην συμφωνία.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνειες; Η Γερμανία» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Όσοι θεωρείτε ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε».

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: «Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει. Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός. Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς».

Σε ένα σχόλιο με πολλούς εσωκομματικούς αποδέκτες και με δεδομένη την διαφοροποίησή του από τις επιλογές Βαρουφάκη, ο Ι. Μηλιός σημείωσε στην ομιλία του: «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει κοντά ποδάρια».

Για ανάγκη προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία τον Ιούνιο μίλησε ο Αντ. Νταβανέλος, απορρίπτοντας συνολικά την συμφωνία: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε την εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε προχτές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομιλίες στην ΚΕ θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Την Κυριακή αναμένεται η διεξαγωγή ψηφοφοριών για το κείμενο της απόφασης της ΚΕ (άγνωστο προς το παρόν αν θα υπάρξει εισήγηση ή τροπολογία από την Αριστερή Πλατφόρμα), καθώς και για την εκλογή νέου γραμματέα και ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματεία

Άγγελος Κωβαίος

Newsroom ΔΟΛ