Η Τουρκία ετοιμάζεται για ΑΟΖ και ενέργεια- Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Τα ενεργειακά – συνεπώς και θέματα που σχετίζονται με την ΑΟΖ και γενικά την Αν. Μεσόγειο- ήταν στην αντζέντα της τελευταίας συνεδρίασης  του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας .

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του τουρκικού ΣΕΑ που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο που ήταν και η πρώτη του έτους, ”στη Σύνοδο έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, οι επικινδυνότητες, οι ευκαιρίες και οι πολιτικές αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας της ενέργειας και αξιολογήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν”.

Από την συμπερίληψη του θέματος στην ατζέντα άλλα και την περιγραφή φαίνεται καθαρά η σημασία που δίνει η Άγκυρα στο θέμα αυτό αλλά και το ότι προχωρά τον σχεδιασμό της με μέτρα. Όλα έχουν την σημασία τους – και χρονικά – δεδομένου ότι μόλις αυτές τις ημέρες προκάλεσε πάλι με την στάση της έναντι ιταλικού πλοίου πόντισης οπτικών ινών που έκανε εργασίες σε ελληνική περιοχή και με έγκριση ελληνικών αρχών νοτιοανατολικά της Κρήτης . Όπως και ότι στις 6 Απριλίου λήγει η παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος ”Μπαρμπαρός” που παραμένει στην Αμμόχωστο και δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα πράξει στη συνέχεια.Παράλληλα πολεμικό σκάφος παρακολουθεί τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.

περισσότερα: http://www.onalert.gr/