Ισπανικές και πορτογαλικές διαμαρτυρίες για τις δηλώσεις Τσίπρα

Μαδρίτη
Σεδιπλωματικό επεισόδιο οδηγεί η επίθεση του ΑΣλέξη Τσίπρα κατά των κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλία;  στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως Ισπανία και Πορτογαλία «πρωτοστάτησαν» στην αντίθεση απέναντι στην Αθήνα κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Μαδρίτη και Λισαβόνα εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους. «Δεν φταίμε εμείς για την απογοήτευση που προκάλεσε ο Τσίπρας» στην Ελλάδα, λέει ο Μαριάνο Ραχόι.Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Μαριάνο Ράχοι και ο πορτογάλος πρωθυπουργός απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το ζήτημα.

Μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι «βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο​».
Την Κυριακή, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Σεβίλλη, ο ισπανός πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση με σκληρά λόγια: «Δεν φταίμε εμείς για την απογοήτευση στην ελληνική ριζοσπαστική Αριστερά επειδή υποσχέθηκε πράγματα που, όπως φάνηκε, δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει».

«Έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το κόλπο να προσπαθείς του να ψάχνεις έναν εχθρό στο εξωτερικό, όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνει» είπε ο Ραχόι. «Ο μόνος τρόπος είναι να είσαι σοβαρός, και να μην δίνεις υποσχέσεις που ξέρεις πως δεν μπορείς να κρατήσεις» συνέχισε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, στην επιστολή του με τον Ραχόι προς Γιούνκερ και Τουσκ, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου φέρεται να χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τις αναφορές, «λανθασμένη, άνευ προηγουμένου και ακατάλληλη για έναν ευρωπαίο ηγέτη» την αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού.

Σχόλιο κύκλων του Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στoν ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία.
Η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό –άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε, λοιπόν, παρερμηνεία της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου.