Πομάκοι καταγγέλλουν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για ακροδεξιά και φασιστική συμπεριφορά

Τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ νομού Ροδόπης κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ, καταγγέλλει ο “Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων” και η εφημερίδα “Ζαγάλισα”, για την στάση του αναφορικά με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γ. Πανούση, για τη σχεδιαζόμενη πρόσληψη –μεταξύ άλλων-Πομάκων και Ρομά, αστυνομικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμη: “Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραγιουσούφ είναι βουλευτής ενός αριστερού δημοκρατικού κόμματος, επέλεξε να συνταχθεί με τις πλέον σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις μερίδας των μουσουλμάνων της Θράκης. Εξεδήλωσε την αντίθεσή του στη χρήση της λέξης Πομάκοι, σαν να μην υπάρχουν 40.000 Πομάκοι στην ελληνική Θράκη. Με τη στάση του συνεχίζει την πολιτική της πολιτισμικής και γλωσσικής μας Γενοκτονίας, τη στιγμή που και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, έχει κατ επανάληψιν αναγνωρίσει επισήμως (και ως πρωθυπουργός) τους Πομάκους της χώρας του.» »Η ύπαρξή μας, χάρη στους πολυετείς και σκληρούς αγώνες του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και της εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ, έχει κατ επανάληψιν αναγνωρισθεί από διεθνείς οργανισμούς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις

ετήσιες αναφορές περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων του STATΕ DEPARTMENT. »Η στάση του κ. Καραγιουσούφ» – προστίθεται στην ανακοίνωση- « είναι ίδια με αυτή των Γκρίζων Λύκων, αλλά και φορέων της ελληνικής πλευράς, οι οποίοι μέχρι πριν λίγα χρόνια πολτοποιούσαν εκπαιδευτικά εγχειρίδια και πολιτισμικούς οδηγούς (πρώην νομαρχιών, αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), επειδή ανέφεραν την ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΛΕΞΗ: Πομάκοι» Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων» αναρωτιέται «γιατί ο κ. Καραγιουσούφ δεν συμφιλιώνεται με την πραγματικότητα; Οι Πομάκοι, είναι συστατικό στοιχείο της ελληνικής Θράκης, με δικό τους ανεξάντλητο ιστορικό, λαογραφικό και γλωσσικό πλούτο.» Οι Πομάκοι συγχαίρουν τον Υπουργό κ. Γ. Πανούση για τις πρωτοβουλίες του και τον καλούν να μην υπαναχωρήσει «στις σκοταδιστικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις. Ως πρώην πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, γνωρίζει την Αλήθεια.»

Καλούν, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, «να αποσύρουν τον ρατσιστικό» – όπως τον χαρακτηρίζουν- «νόμο 3647/2008 (άρθρο 23), ο οποίος καθιερώνει ποσοστό 0,5% για την εισαγωγή μουσουλμανοπαίδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ομαδοποιεί τους Πομάκους, εκόντες άκοντες, με τους άλλους μουσουλμάνους της Θράκης.» Εκφράζουν, τέλος, την επιθυμία «εκδημοκρατισμού» του ποσοστού, «αναδιαμορφώνοντάς το με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην πληθυσμιακή και εθνοτική πραγματικότητα της ελληνικής Θράκης. Δηλαδή, να εισάγονται με την ποσόστωση 0,2% Πομάκοι, 0,2% Τουρκογενείς και 0,1% Ρομά.»