Τουρκία: Με αίμα έληξε η επιχείρηση- Νεκρός και ο Εισαγγελέας

Υπέκυψε στα τραύματά του και ο εισαγγελέας που κρατούσαν όμηρο επί ώρες μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), τα οποία είναι νεκρά μετά την επιχείρηση της αστυνομίας.

Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τον θάνατο του εισαγγελέα Μεμέτ Σελίμ Κιράζ επιβεβαίωσαν γιατροί. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε (στο νοσοκομείο)… τον χάσαμε παρ’ όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε μια συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Λίγο μετά τις 20:30 αναρτήθηκε στο Twitter βίντεο, στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί στο δικαστικό μέγαρο και ένα  ασθενοφόρο απομακρύνθηκε με ταχύτητα από το σημείο. Η πληροφορία αυτή ερμηνεύτηκε ως έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης.

Κωνσταντινούπολη

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Την ώρα που η Τουρκία περνάει δύσκολες ώρες με το εθνικό μπλακ-άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησής της, ένα θρίλερ ομηρίας εκτιλήχθηκε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης όπου ένοπλοι εισέβαλαν και κρατούσαν όμηρο τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, θύματος της βίαιης αστυνομικής καταστολής της εξέγερσης του καλοκαιριού του 2013.Το βράδυ, λίγο μετά τις 20:30 αναρτήθηκε στο Twitter βίντεο, στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί στο δικαστικό μέγαρο και δημοσιεύτηκαν πληροφορίες ότι ασθενοφόρο απομακρύνθηκε με ταχύτητα από το σημείο.

Λίγο μετά έγινε γνωστό ότι η επιχείρηση απελευθέρωσης του εισαγγελέα από την αστυνομία είχε αιματηρή κατάληξη. Ο ίδιος ο εισαγγελέας, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ νεκροί έπεσαν οι δύο δράστες, μέλη της αριστερής οργάνωσης DHKC. Αυτήκοοι μάρτυρες υποστήριξαν ότι ακούστηκαν περίπου 100 πυροβολισμοί.

Καθ’όλη τη διάρκεια της ομηρείας η τουρκική κυβέρνηση ενεργοποίησε το νόμο που επιβάλλει λογοκρισία στη μετάδοση πληροφορίων από τα μέσα ενημέρωσης. Έτσι το Twitter έγινε (για μία ακόμη φορά) η πηγή ενημέρωσης των πολιτών.

Το μεσημέρι ένοπλοι εισέβαλαν στο γραφείο του εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Τσαγλαγιάν, και τον κράτησαν όμηρο υπό την απειλή όπλου. Φωτογραφίες του εισαγγελέα με το όπλο στον κρόταφο ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter και, όπως φαίνεται παρακάτω, οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKC.