Αλληλένδετα έγγραφα η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, διευκρινίζει ο EFSF

Αλληλένδετα έγγραφα είναι η δανειακή σύμβαση (MFFA) και το Μνημόνιο (MoU), όπως επισημαίνει σε επεξηγηματική ανακοίνωσή του το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το Μνημόνιο – σε αντίθεση με τη δανειακή σύμβαση – δεν χρειαζόταν να παραταθεί καθότι «δεν έχει ημερομηνία λήξης».

«Το Μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο έγγραφο, όμως συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση. Καμία εκταμίευση [δόσης στήριξης] δεν είναι δυνατό να γίνει χωρίς συμμόρφωση με το Μνημόνιο, το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο EFSF.

Τονίζει μάλιστα πως η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα μέσω της δανειακής σύμβασης είχε ως προϋπόθεση την υλοποίηση των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που αναφέρονται στο Μνημόνιο.

«Το Μνημόνιο, σε αντίθεση με τη δανειακή σύμβαση, δε χρειαζόταν να επεκταθεί, επειδή δεν έχει ημερομηνία λήξης», συμπληρώνει ο EFSF.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε και επίσημα την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προς τη χώρα μας.

Το τροποποιημένο έγγραφο, που πλέον θα περιλαμβάνει την παράταση έως τις 30 Ιουνίου αλλά και τη μεταφορά του αποθέματος του ΤΧΣ (10,9 δισ.) στην αποκλειστική διαχείριση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θα υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη»

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με κυβερνητικούς κύκλους να σημειώνουν πως τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν με την ημέρα των εκλογών και να προσθέτουν δηκτικά ότι οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν πως στο τελικό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνια.

«Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή:skai.gr