Ευρωπαϊκή Ατζέντα: Περιορισμός του λαϊκισμού για την Μετανάστευση

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει τον λαϊκισμό στο πλαίσιο μιας νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευση μετέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε χθες στην Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέδριο για τις προκλήσεις της μετανάστευσης και τον αναδυόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη.

Σε κεντρική ομιλία του στο Συνέδριο, που οργάνωσε το «Harvard Kennedy School», με θέμα «Η μετανάστευση, το άσυλο και τα σύνορα: οι προκλήσεις πολιτικής της ΕΕ και παραλληλισμοί με τις ΗΠΑ», ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι στην Ευρώπη «τα λαϊκιστικά κινήματα κατασκευάζουν, γύρω από τα θέματα της μετανάστευσης, την επιχειρηματολογία του αποκλεισμού».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «κατά τους λαϊκιστές θα πρέπει, αφενός να αποκλείονται οι μετανάστες από την οικονομία για να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη και, αφετέρου ότι η ασφάλεια των πολιτών εξαρτάται από τον αποκλεισμό των μεταναστών από τις κοινωνίες». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως, επεσήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος, είναι αποφασισμένη να περιορίσει τον λαϊκισμό στο πλαίσιο μιας νέας ‘Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευση’ η οποία, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις μεταναστευτικές προκλήσεις».

Αναφερόμενος στις αιτήσεις ασύλου ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε ότι «μια πιο δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ,αποτελεί προϋπόθεση για τη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού αιτήσεων στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουν πλήρως όλα τα κράτη-μέλη το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να μελετήσει παραδείγματα φίλων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Παρά τις ανησυχίες των χωρών αυτών για τα θέματα ασφάλειας, οι μεταναστευτικές εισροές όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά διευρύνονται, προκειμένου να συνεισφέρουν στην οικονομική τους ανάπτυξη».

Στο Συνέδριο συμμετείχε επίσης και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Kristalina Georgieva.