Πρόσκληση του Ν. Αναστασιάδη σε συνέδριο στην Αίγυπτο

Επιστολή προς τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, με την οποία τον καλεί να συμμετάσχει στο συνέδριο για την οικονομική ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου, απέστειλε ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ αλ Σίσι.
Στο συνέδριο αναμένεται να παραστούν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζο Κέρι, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Αίγυπτο μετά από επίσκεψή του στο Μπαχρέιν.
Το τελευταίο διάστημα η Κύπρος και η Αίγυπτος συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα, με βασικό άξονα το φυσικό αέριο, ενώ συζητούνται και νέες μορφές συνεργασίας. Για τη συνεργασία Κύπρου- Αιγύπτου έγινε εκτενής αναφορά στις συνομιλίες του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.
Όπως ανακοινώθηκε, ο Κύπριος πρόεδρος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τους οποίους ενημέρωσε για το ταξίδι του στη Μόσχα. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στους συνομιλητές του ότι μετέφερε στη Μόσχα τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ουκρανικό και ουδείς διατύπωσε ενστάσεις. Ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται τέλος να ενημερώσει και τον Γάλλο ομόλογο του, Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή: ΑΜΠΕ/’