Βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα θωρηκτά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! (ΦΩΤΟ)

Το ιαπωνικό πλοίο Μουσάσι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θωρηκτά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βύθισαν οι Αμερικανοί το 1944, κάνοντάς το υγρό τάφο για 1000 Ιάπωνες και τώρα είναι Αμερικάνοι εκείνοι που το βρήκαν!

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν ανακάλυψε το ιαπωνικό πολεμικό πλοίο Μουσάσι, ένα από τα μεγαλύτερα θωρηκτά που κατασκευάστηκαν ποτέ και το οποίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα ανοικτά των ακτών των Φιλιππίνων.

Για τις έρευνες χρησιμοποιήθηκε το γιοτ του Άλεν, το M/Y Octopus, το οποίο διαθέτει συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και σε συνδυασμό με τη μελέτη ιστορικών αρχείων και τοπογραφικών δεδομένων οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το πλοίο δίνοντας ένα τέλος στο μυστήριο δεκαετιών που περιέβαλε την ακριβή τοποθεσία του Μουσάσι.

Το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε στις 24 Οκτωβρίου 1944 από αμερικανικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 Ιάπωνες, δηλαδή περίπου το μισό πλήρωμα του πλοίου.

«Ο κ. Άλεν έψαχνε για το Μουσάσι για παραπάνω από 8 χρόνια και η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει όχι μόνο να ολοκληρωθεί η ιστορία του πλοίου αλλά και να δώσει ένα συναισθηματικό κλείσιμο στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που ανέβασε ο Άλεν στην ιστοσελίδα του.

Το Μουσάσι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θωρηκτά που κατασκευάστηκαν ποτέ, ζυγίζοντας σχεδόν 73.000 τόνους όταν ήταν πλήρως φορτωμένο, ενώ διέθετε 9 κύρια όπλα και αεροσκάφη. Τα μεγαλύτερα όπλα του μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυραύλους που έφταναν σε βάρος τον 1,5 τόνο ο καθένας.

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία και το καμάρι ενός ολόκληρου έθνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Άλεν.
Εκπρόσωπος της ομάδας του Άλεν δήλωσε ότι περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη θα γίνουν διαθέσιμες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters