Επώνυμοι ομογενείς στηρίζουν την εκστρατεία για την ελληνική γλώσσα- Απών το ελληνικό Κράτος

Γνωστοί ομογενείς της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας (καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφοι κ.ά.) υιοθέτησαν την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» και καλούν τους ομογενείς νέους της δεύτερης και τρίτης γενιάς επίσης να μιλούν Ελληνικά.

Ανάμεσά τους ο γνωστός σεφ, Γιώργος Καλομπάρης, η παρουσιάστρια της τηλεόρασης, Ελένη Κάπαλος, ο παίκτης του AFL, Τζίμη Τσούμπας, της ομάδας Melbourne κ.ά.

Η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» -που υιοθέτησε και στηρίζει την εκστρατεία-, στο πλαίσιό της θα δώσει δωρεάν χιλιάδες αντίτυπα της δίγλωσσης έκδοσης του Σαββατοκύριακου στα σχολεία όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

Την ίδια στιγμή, η εκστρατεία παίρνει μεγάλη δημοσιότητα στις κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες αναφέρονται σε αυτήν.

Η εφημερίδα «Καθημερινή», μεταξύ άλλων, δημοσιεύει συνέντευξη του Σάκη Ζαφειρόπουλου και αναφέρει:

«Όχι ότι ο Ζαφειρόπουλος υπήρχε περίπτωση να το ξεχάσει, αλλά -άνθρωποι είμαστε- μια υπενθύμιση στο κινητό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Από την 1η Μαρτίου και έως το τέλος του μήνα, στην οθόνη του θα εμφανίζεται καθημερινά το μήνυμα «σήμερα μιλάμε Ελληνικά». Φυσικά, έχει συντονίσει και τα κινητά των τριών του παιδιών που, όπως και να το κάνουμε, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεχαστούν.

«Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας των Ελληνικών στη διασπορά φαίνεται ότι δεν λειτουργεί στις μέρες μας. Οι νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα μάς δίνουν μια

μεγάλη ευκαιρία να βάλουν τα παιδιά τα ελληνικά στη ζωή τους» τονίζει στην «Καθημερινή» από τη Μελβούρνη.

«Περισσότερο απ’ όλα, καλούμε την πρώτη γενιά της ομογένειας να μιλήσει ελληνικά στην τρίτη γενιά» λέει ο ίδιος. «Βλέπουμε πολύ συχνά παππούδες και γιαγιάδες που, ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν καλά αγγλικά, εντούτοις να τα χρησιμοποιούν, για να μιλήσουν με τα εγγόνια τους. Δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια, η γλώσσα εγκαταλείπεται. Το βλέπω από τα δικά μου παιδιά. Ενώ πηγαίνουν το απόγευμα για λίγες ώρες στο ελληνικό σχολείο, δεν νιώθουν άνετα με τα ελληνικά. Κι εμείς, ενώ θα έπρεπε να τους μιλάμε ελληνικά στο σπίτι, συχνά για ευκολία καταφεύγουμε στα αγγλικά. Ξεχνιόμαστε και μετά αισθανόμαστε ένοχοι».

Η εφημερίδα «Τα Νέα»σε δική της αναφορά τονίζει:

«Μιλάτε Ελληνικά τον Μάρτιο» είναι ο τίτλος της καμπάνιας που ξεκίνησε χθες και για πρώτη φορά στην Αυστραλία, όχι μόνο για τη διατήρηση της γλώσσας μας στους ομογενείς, αλλά και για την προώθησή της στους Αυστραλούς.

Στόχος της καμπάνιας είναι οι ομογενείς να μιλούν μόνο ελληνικά στα σπίτια τους, στις επιχειρήσεις, στα σχολεία, στις ομογενειακές οργανώσεις. Το στοίχημα, όμως, είναι να σταματήσουν τελείως να μιλούν αγγλικά, καθώς όπως έχει καταδειχθεί από έρευνα, η ελληνική γλώσσα χάνει συνεχώς έδαφος στη χώρα».

πηγή:neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΟ της PHP

Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε δει την Ακαδημία Αθηνών, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, Έλληνες των Γραμμάτων, Πανεπιστημιακούς καθηγητές της ελληνικής Γλώσσας, αλλά και το επίσημο Κράτος, το Υπουργείο Παιδείας, την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και κάθε άλλο συναφή φορέα να υιοθετούν και να στηρίζουν την εκστρατεία “Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο”, ώστε να εξαπλωθεί σε ΟΛΕΣ τις ομογενειακές παροικίες σε διαφορετικούς μήνες.

Ίσως δεν έχει φθάσει, ακόμη, η είδηση στ΄αυτιά τους, παρά το ότι όπως και πιο πάνω αναφέρεται ήδη Τύπος και Ηλεκτρονικά Μέσα την έχουν αναπαράγει, με πρώτη την Panhellenic Post ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Βέβαια, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει ευαισθησία στο θέμα: Απόδημος Ελληνισμός και Ομογένεια. Δεν είναι μόνον ότι στέρησε τους Απόδημους από τον Υφυπουργό, είναι πως σε καμμία ομιλία του ως Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας ΔΕΝ έχει αναφερθεί στον όρο… Ούτε όταν είχε την υποχρέωση να το πράξει, καθώς όταν ο ίδιος έδινε τη μάχη μέσα στο Eurogroup, έξω από αυτό, αλλά και σε πολλές πρωτεύουσες διαφόρων κρατών, οι ομογενείς έδιναν την δική τους μάχη να τον στηρίξουν. Προτίμησε να αναφερθεί σε “ξένους πολίτες”, παραβλέποντας ότι στην πλειοψηφία τους ήταν Απόδημοι Έλληνες και ομογενείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων…

Ελπίζουμε μόλις ξεπεράσει η Κυβέρνηση τις διαπραγματευτικές δυσκολίες, να ασχοληθεί ΚΑΙ με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Χ.Μ.